Analiştii anticipau un profit de 430 de milioane de euro
Co-directorii generali ai Deutsche Bank, Anshu Jain şi Juergen Fitschen, au fost nevoiţi să constituie provizioane pentru costurile de închidere a unor investigaţii privind rolul băncii în manipularea dobânzilor interbancare şi procesele legate de operaţiunile pe piaţa imobiliară americană.
Deutsche Bank se numără totodată între băncile de investiţii care se confruntă cu reducerea activităţilor de trading pe piaţa instrumentelor financiare cu venituri fixe, care generează o mare parte a profitului, în condiţiile în care investitorii aşteaptă să vadă dacă Rezerva Federală americană va începe restrângerea achiziţiilor lunare de obligaţiuni.
„Mărimea costurilor litigiilor a fost surprinzătoare. Să sperăm că vor anunţa în curând acorduri de închidere a acestora. După ce se va întâmpla acest lucru, investitorii se vor putea relaxa”, a declarat Andrew Stimpson, analist la compania Keefe, Bruyette & Woods.
Rezervele Deutsche Bank pentru litigii au urcat la 4,1 miliarde de euro în trimestrul al treilea, creşterea cu 1,2 miliarde de euro a acestora fiind peste cea de 308 milioane de euro anticipată de analişti.
Banca face eforturi mari pentru închiderea litigiilor, a spus directorul financiar Stefan Krause, după anunţarea rezultatelor.
O sursă apropiată situaţiei a arătat săptămâna trecută că Deutsche Bank intervievează circa 50 de angajaţi, investigând dacă traderii au încercat să manipuleze dobânzile interbancare.
Autorităţile de întreaga lume anchetează dacă peste 12 bănci, între care şi Deutsche Bank, au colaborat pentru a influenţa dobânda Libor. Barclays, UBS şi Royal Bank of Scotland se numără printre companiil financiare care au plătit circa 2,6 miliarde de dolari, sub formă de amenzi, după ce au recunoscut comportamentul incorect.
Rabobank Groep, cel mai mare furnizor de credite ipotecare din Olanda, va plăti circa 1 miliard de dolari, din acelaşi motiv, au declarat săptămâna trecută două surse.