Profitul E.ON a scăzut în T1 din cauza reducerii preţului energiei şi a vânzărilor de active

Economica.net
13 05. 2014
business_23_61018800

Profitul net – folosit pentru calcularea dividendelor – a ajuns la 1,22 miliarde de euro (1,68 miliarde de dolari) în perioada ianuarie – martie 2014, de la 1,41 miliarde de euro în primul trimestru din 2013, în linie cu estimările analiştilor, de 1,21 miliarde de euro.

Vânzările au înregistrat un declin de 11%, la 31,8 miliarde de euro.

‘Rezultatele tuturor companiilor de utilităţi din Europa sunt slabe din cauza iernii blânde’, a explicat analistul Thomas Deser, de la Union Investment.

Companiile europene de utilităţi sunt afectate de majorarea producţiei obţinute din sursele de energie regenerabilă, în special energie eoliană şi solară, care face neprofitabile centralele pe cărbune şi duce la scăderea preţului energiei.

În martie, E.ON a anunţat că va închide unul din reactoarele sale din Germania cu şapte luni înainte de expirarea licenţei de operare deoarece energiile regenerabile subvenţionate şi taxa pe combustibilul nuclear au erodat profitabilitatea centralei nucleare Grafenrheinfeld.

Cancelarul german Angela Merkel a decis anul trecut că ţara va renunţa în totalitate la energia nucleară până în 2022, în urma dezastrului atomic de la Fukushima (Japonia). Opt reactoare au fost oprite imediat. Germania a introdus în 2011 taxa pe combustibilul nuclear, care ar urma să rămână în vigoare până cel puţin până în 2016.

Compania germană intenţionează să reducă cheltuielile de capital şi să vândă active, pentru a diminua costurile.

Marţi, la bursa de la Frankfurt, acţiunile E.ON au scăzut cu 2,1%, la 13,29 euro. Anul acesta, titlurile companiei au înregistrat un declin de 0,8%.

E.ON şi-a reafirmat obiectivul de a înregistra în 2014 un profit net de 1,5 – 1,9 miliarde de euro.

Datoria netă a scăzut cu 1,4%, la 31,1 miliarde de euro, la 31 martie 2014.

‘Ne-am redus datoria şi costurile fără a neglija investiţiile în viitorul nostru’, a declarat directorul general al companiei, Klaus Schaefer.

Compania germană, prezentă şi în România, a vândut active în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro (22 de miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria de 36 de miliarde de euro. În ianuarie, compania a anunţat că va extinde programul de vânzare a activelor cu aproximativ trei miliarde de euro, la 20 de miliarde de euro.