Profitul E.ON s-a înjumătăţit anul trecut, din cauza închiderii reactoarelor nucleare
Profitul net ajustat pentru factori excepţionali, indicatorul folosit de E.ON pentru calcularea dividendelor, a coborât de la 4,88 miliarde euro la 2,5 miliarde euro, dar rezultatul s-a plasat peste media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg, de 2,33 miliarde euro.
Pentru acest an, grupul anticipează un profit net ajustat de 2,3-2,7 miliarde euro.
Cancelarul german Angela Merkel a dispus anul trecut închiderea tuturor centralelor nucleare până în 2022, în urma dezastrului atomic din Japonia cauzat de un cutremur devastator urmat de un val tsunami care a afectat sever o centrală nuclară.
Companiile germane de utilităţi trec printr-o reorganizare amplă a operaţiunilor în urma deciziei guvernului de a închide centralele nucleare.
E.ON a anunţat un program de 15 miliarde euro pentru lichidarea activelor afectate de decizie, precum şi concedieri şi planuri de extindere pe noi pieţe, inclusiv Brazilia.
Vânzările grupului au crescut anul trecut cu 22%, la 112,9 miliarde euro, de la 92,8 miliarde euro în 2010, iar profitul EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) a scăzut cu 30%, de la 13,3 miliarde euro la 9,3 miliarde euro.
Grupul german de utilităţi E.ON a intrat pe piaţa românească în 2005, când a preluat compania de distribuţie a energiei electrice Electrica Moldova şi distribuitorul de gaze Distrigaz Nord. Operaţiunile grupului pe piaţa românească au fost integrate în 2010 în subsidiara E.ON Energie România, care deserveşte 1,4 milioane de clienţi.