Profitul Erste a crescut cu peste 50% în primele nouă luni din 2016

Economica.net
04 11. 2016
dsc_0484_28534900

‘Performanţele noastre continuă să reflecte tendinţele deja evidente de la începutul acestui an: Calitatea activelor continuă să se îmbunătăţească şi, ca rezultat, provizioanele de risc au scăzut şi mai mult, profitul operaţional a coborât uşor, fiind sub presiune din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor, costurile operaţionale au crescut, reflectând majorarea investiţiilor în IT. În timp ce avansul creditării a fost adecvat, fiind acordate noi împrumuturi de peste patru miliarde de euro în perioada ianuarie – septembrie 2016, depozitele clienţilor au crescut cu peste şase miliarde de euro în primele nouă luni din acest an. În opinia noastră, aceste evoluţii sugerează că aceia care economisesc bani au decis să compenseze ratele scăzute ale dobânzilor punând deoparte chiar şi mai mulţi bani. Europa Centrală şi de Est (CEE) îşi menţine ritmul de creştere peste cel mediu al zonei euro, toate subsidiarele noastre au avut o evoluţie bună, contribuind la un profit net solid la nivel de grup de aproape 1,2 miliarde de euro în primele nouă luni din 2016. Ca urmare, indicele de adecvare a capitalului Tier 1 s-a situat la sfârşitul lunii septembrie la 13,2%’, a afirmat directorul general al Erste Group Bank AG, Andreas Treichl.

În primele nouă luni din 2016, veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 1,7%, la 3,26 miliarde de euro, în timp ce venitul net din taxe şi comisioane a înregistrat un declin de 3,8%, la 1,31 miliarde de euro, în principal ca urmare a reducerii venitului din operaţiuni cu valori mobiliare şi servicii de plăţi. Cheltuielile administrative generale au crescut cu 3,9% în perioada ianuarie – septembrie 2016, la 2,96 miliarde de euro. Această evoluţie a determinat diminuarea profitului operaţional cu 10,8% la 1,99 miliarde de euro. Raportul cost/venit s-a situat la 59,7% (faţă de 56% în primele nouă luni din 2015).

Câştigul din activele şi pasivele financiare neevaluate la valoarea justă în contul de profit şi pierdere (net) include un câştig din vânzarea acţiunilor la VISA Europe în sumă de aproximativ 138,7 milioane de euro. Costurile nete cu provizioanele aferente activelor financiare neevaluate la valoarea justă în contul de profit şi pierdere au scăzut la 63,2 milioane de euro, datorită reducerii substanţiale a creditelor neperformante şi creşterii venitului din recuperarea creditelor deja amortizate în România şi Ungaria.

Rata creditelor neperformante a continuat să se îmbunătăţească de la 7,1% la finalului lunii septembrie 2015 la 5,5% la sfârşitul lunii septembrie 2016.

Capitalul comun de rang 1 (CET1, Basel 3 implementat parţial) a crescut la 13,3 miliarde de euro, iar totalul fondurilor proprii eligibile (Basel 3 implementat parţial) s-a situat la 18,5 miliarde de euro.

Contextul operaţional se anunţă favorabil creşterii creditării, previzionează Erste. Estimările privind creşterea economică din 2016 se situează între 1,3% şi 4,5% pentru toate pieţele principale din Europa Centrală şi de Est, inclusiv Austria, în timp ce în 2017 avansul ar urma să se situeze între 2-3% în CEE şi aproximativ 1,5% în Austria. Creşterea în CEE este sprijinită de cererea internă solidă, majorarea salariilor şi scăderea şomajului, se arată în raportul Erste.