Erste, un jucător cheie în sectorul bancar din multe ţări din Europa Centrală şi de Est (CEE), a raportat un profit anual net atribuibil proprietarilor societăţii mamă de trei miliarde de euro (3,25 miliarde de dolari), în timp ce analiştii se aşteptau la 2,96 miliarde de euro, scrie Agerpres.
Redresarea post-pandemie şi invadarea Ucrainei de către Rusia au majorat inflaţia în zona euro, ceea ce a determinat băncile centrale din Europa să majoreze dobânzile la niveluri record.
Veniturile nete din dobânzi ale Erste au urcat cu 21,5% anul trecut, la 7,23 miliarde de euro, faţă de un nivel de 7,28 miliarde de euro previzionat de analişti.
„La 20 de ani după prima extindere a UE, care a implicat Europa Centrală şi de Est, este clar că a fost o poveste de succes în regiune. Totuşi, CEE se confruntă de asemenea cu provocări majore care trebuie depăşite. Transformarea verde şi avansul digitalizării – toate acestea având nevoie de investiţii – pentru care suntem disponibili ca parteneri. O evoluţie extrem de bine primită: CEE îşi reia rolul de motor de creştere al Europei”, a afirmat Willi Cernko, directorul general al Erste Group.
În 2023, Erste Group Bank a înregistrat un rezultat operaţional de 5,5 miliarde de euro, un avans de 38% faţă de 2022.
La Adunarea Generală Anuală din mai, Consiliul de Administraţie va propune dividende de 2,70 euro pe acţiune pentru anul financiar 2023.
Raportul venituri/cheltuieli s-a îmbunătăţit anul trecut, de la 53,4% la 47,6%.
Volumul creditării a crescut cu 2,8% în ritm anual, de la 202,1 miliarde de euro la 207,8 miliarde de euro, din care 2,95 miliarde de euro sunt împrumuturi sustenabile acordate pentru afaceri noi. De asemenea, depozitele clienţilor au crescut pe toate pieţele de bază, în special în Austria şi Cehia, la 232,8 miliarde de euro.
Veniturile nete din comisioane şi taxe au urcat cu 7,6% anul trecut, la 2,64 miliarde de euro, faţă de un nivel de 2,45 miliarde de euro în 2022.
Rezultatul net din tranzacţionare s-a îmbunătăţit la 754 milioane de euro anul trecut, în timp ce venitul operaţional a crescut la 10,55 miliarde de euro, de la 8,57 miliarde de euro în 2022.
În 2023, cheltuielile de personal au crescut cu 12,1%, la 2,99 miliarde de euro, în urma majorării salariilor.
În privinţa perspectivelor pentru 2024, economiştii se aşteaptă ca pieţele de bază ale Erste să înregistreze o îmbunătăţire a creşterii economice. Presiunile inflaţioniste ar urma să continue tendinţa descendentă anul acesta. Continua soliditate a pieţei forţei de muncă ar trebui să sprijine performanţa economică pe toate pieţele Erste.
Balanţele de cont curent sunt proiectate să rămână la un nivel sustenabil în majoritatea ţărilor, deficitele fiscale urmând să continue drumul spre consolidare. Datoria publică în toate pieţele Erste ar urma să se menţină în linii mari stabilă şi să rămână sub media din zona euro.
În acest context, Erste Group se aşteaptă la o creştere netă a împrumuturilor de aproximativ 5%, în timp ce costurilor de risc ar trebui să rămână la un nivel scăzut în 2024.