Profitul Fondului Proprietatea aproape s-a înjumătățit în 2022, până la 2,7 miliarde de lei

Fondul Proprietatea (FP), companie de investiții alternative listată la Bursa de la Bucureşti, cu expunere la companii strategice pentru economia românească, a înregistrat în 2022 un profit net auditat de peste 2,7 miliarde de lei, față de 5 miliarde de lei anul anterior. În 2020, Fondul a fost pe pierdere.
Ion Dobreanu - mar, 28 feb. 2023, 09:56
Profitul Fondului Proprietatea aproape s-a înjumătățit în 2022, până la 2,7 miliarde de lei

Principalele elemente care au contribuit la profitul de 2,7 miliarde de lei din exercițiul financiar 2022 au fost  câștigul net aferent participațiilor la valoarea justă prin contul de profit și pierdere de 1.843,8 milioane de lei, (determinat în principal de actualizările evaluării Hidroelectrica SA), și venitul brut din dividende de la companiile din portofoliu, în sumă de 934,9 milioane de lei, potrivit unui comunicat al Franklin Templeton, managerul de investiții și administrator unic al Fondului.

Valoarea totală a veniturilor brute din dividende înregistrată de Fond în 2022 a fost de 934,9 milioane de lei, iar cele mai importante sume sunt aferente Hidroelectrica SA (764,0 milioane lei) și OMV Petrom SA (133,6 milioane lei). Cu un an în urmă, Fondul a câștigat din dividende 655,1 milioane de lei.

De asemenea, câștigurile nete nerealizate aferente participațiilor la valoare justă prin profit sau pierdere pentru anul 2022, în sumă de 1.961,5 milioane lei, au fost generate în principal de creșterea valorii juste a participației în compania nelistată Hidroelectrica SA (2.107,9 milioane Lei), compensată parțial de scăderea valorii juste a participațiilor în Engie România SA (82,0 milioane Lei) și în companiile din grupul Enel (141,2 milioane Lei).

La sfârșitul anului 2022, activele lichide au crescut cu 493,7 milioane Lei. Cele mai semnificative intrări de lichidități au fost generate de vânzarea acțiunilor în OMV Petrom SA (1.781,9 milioane lei) și din dividendele nete primite (928,2 milioane lei), acestea fiind compensate parțial de dividendele plătite, nete de impozitul reținut la sursă (1.074,3 milioane lei) și de sumele plătite pentru achiziționarea de acțiuni proprii (1.146,6 milioane lei).

Randamente de 19,1%

În 2022 randamentul total al VAN ( valoarea activului net)  a fost de 19,1%, randamentul total al acțiunilor a fost de 12,2%, în timp de randamentul total al GDR-urilor a fost de 3,9% (ca urmare a aprecierii dolarului american). De la începutul calculului performanței Fondului randamentul total al VAN a fost de 325,5%, în timp ce randamentul total al prețului acțiunilor a fost de 651,4%, iar al GDR-urilor a fost de 237,6%.

Pe Bursa de Valori Bucuresti acțiunile Fondului au fost tranzacționate pe parcusul anului trecut la un discount față de VAN cuprins între 2,1% și 39,4%, iar discountul mediu pentru acțiuni a fost de 21,6% in 2022. În perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2022, discountul față de VAN a fost mai mic de 15% în 81 din zilele de tranzacționare (32,3% din perioadă), iar pentru restul de 170 zile de tranzacționare acesta a fost mai mare de 15% (67,7% din perioadă).

Pe London Stock Exchange GDR-urile Fondului au fost tranzacționate pe parcusul anului trecut la un discount față de VAN cuprins între 1,7% și 39,5%, iar discountul mediu pentru GDR-uri a fost de 22,4%.

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetățenilor români ale căror proprietăți au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitației internaționale anunțate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiții și administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investiții alternative, iar obiectivul său investițional este maximizarea randamentelor către acționari și creșterea valorii activului net pe acțiune prin investiții realizate, în principal, în acțiuni și valori mobiliare românești. Fondul se tranzacționează pe Bursa de Valori București din 25 ianuarie 2011 și a fost listat pe segmentul Specialist Fund Market London Stock Exchange prin intermediul certificatelor de depozit (“GDR-uri”) la data de 29 aprilie 2015.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...