Rezultatul net anunţat de Gazprom este peste estimările analiştilor, care mizau pe un profit net de 378 miliarde de ruble.
Gazprom a mai informat că în primele trei luni ale acestui an vânzările sale au înregistrat o creştere de 19%, până la 1.460 miliarde de ruble, de asemenea peste nivelul de 1.430 miliarde ruble preconizat de analişti. Datorită temperaturilor reduse înregistrate la începutul anului, exporturile de gaze naturale ale Gazprom în Europa (principala sa piaţă) au crescut cu 6%, până la 45,4 miliarde metri cubi. De asemenea, compania a reuşit să adauge la veniturile sale trimestriale o sumă de 73,4 miliarde de ruble, alocată anterior pentru plăţi retroactive către clienţi.
Gazprom vinde gaze naturale potrivit unor contracte pe termen lung, în cadrul cărora preţul gazelor este legat de preţul petrolului. Cu toate acestea, la presiunile unor companii europene de utilităţi, care au pierdut miliarde de euro după ce criza din 2008 a redus cererea de gaze, grupul rus a fost nevoit să renegocieze unele dintre acordurile sale. Ca urmare a acestor renegocieri, în primul trimestru al acestui an Gazprom a efectuat plăţi retroactive către clienţi în valoare de 78,5 miliarde de ruble.
În pofida creşterii exporturilor, şefii Gazprom se aşteaptă la profituri mai mici în acest an comparativ cu anul trecut. La finele lunii iunie, directorul general al Gazprom, Alexei Miller, estima că în acest an Gazprom va furniza Europei o cantitate mai mare de gaze naturale, dar, cu toate acestea, profitul net va fi mai mic cu 10% în 2013 comparativ cu 2012.
Anul trecut, Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a realizat un profit net de 1.182 miliarde de ruble (29 de miliarde de euro sau 38 de miliarde de dolari), comparativ cu 1.307 miliarde de ruble în 2011. Aceste rezultate plasează Gazprom pe locul al treilea în topul celor mai profitabile companii din lume, după ExxonMobil (45,2 miliarde de dolari) şi Apple (41,7 miliarde de dolari).
Gazprom asigură un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei.