“Conform conducerii, pe parcursul celor 3 luni ale anului 2022, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 2,35 miliarde de lei, în creștere cu 65,7% față de aceeași perioadă a anului precedent, o EBITDA de 1,63 miliarde lei, în creștere cu 51,8% față de aceeași perioadă a anului precedent, un profit operațional de 1,5 miliarde lei în creștere cu 68,1% față de aceeași perioadă a anului precedent și un profit net de 1,3 miliarde lei miliarde lei, în creștere cu 70,1% față de aceeași perioadă a anului precedent”.
Datele apar în raportul cu rezultatele financiare pentru primele trei luni ale acestui an al Fondului Proprietatea, care este acționar minitoritar al Hidroelectrica.
Datele FP arată că Hidroelectrica a obținut aceste rezultate în ciuda unei producții mult mai mici de energie electrică. De asemenea, în contextul introducerii noului impozit suplimentar calculat în funcție de prețul de vânzare al energiei, statul a câștigat și el mai mut.
“În cursul perioadei, Hidroelectrica a plătit un impozit pe venit suplimentar de 339,3 milioane Lei. În cursul perioadei, energia electrică totală vândută de Hidroelectrica a atins 3,20 TWh, în scădere cu 30,0% față de aceeași perioadă a anului precedent. Prețul mediu realizat de vânzare a energiei electrice a fost de 655,4 Lei / MWh, în creștere cu 134,3% față de aceeași perioadă a anului precedent. La sfârșitul lunii martie 2022, poziția de numerar a companiei se ridica la 4,85 miliarde Lei”, mai arată raportul.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, 100% verde, și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național. Compania exploatează în prezent un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea. Compania este controlată de statul român, cu unic acționar minoritar Fondul Proprietatea.