Profitul operaţional s-a situat la 821 de milioane de coroane suedeze (79,7 milioane de dolari) în trimestrul patru fiscal, comparativ cu 6,26 de miliarde de coroane suedeze în urmă cu un an, în timp ce analiştii se aşteptau la 3,67 miliarde de coroane suedeze.
Deja H&M anunţase că vânzările în perioada septembrie-noiembrie 2022 au fost stabile, iar vineri compania suedeză a informat că vânzările în perioada 1 decembrie 2022 – 25 ianuarie 2023, începutul primului trimestru fiscal, au crescut în monedă locală cu 5%.
„Profitul mai scăzut din trimestrul fiscal, comparativ cu perioada similară a anului precedent, este explicată în principal prin factorii externi negativi, costurile excepţionale şi cele cu programul de eficientizare şi renunţarea la activităţile din Rusia”, a informat compania.
Rusia era a şasea cea mai mare piaţă a H&M.
Efectele retragerii din Rusia, ale costurilor mai ridicate cu materiile prime, transportul şi energia, efectele cursului de schimb şi costurile legate de restructurare au totalizat aproximativ cinci miliarde de coroane suedeze, a afirmat directorul general Helena Helmersson.
„În loc să trecem complet asupra consumatorilor majorarea costurilor, am ales să ne consolidăm şi mai mult poziţia pe piaţă”, a adăugat şeful H&M.
În septembrie, H&M a lansat un program de reducere a costurilor cu două miliarde de coroane suedeze anual, iar economiile făcute în urma concedierilor şi a altor măsuri urmând să-şi arate efectele din semestrul doi din 2023.
Compania anunţa în noiembrie că va renunţa la aproximativ 1.500 de angajaţi şi va înregistra costuri legate de restructurare de aproximativ 800 de milioane de coroane suedeze în trimestrul patru.
H&M a propus pentru 2022 dividende de 6,50 de coroane pe acţiune, similar cu nivelul din 2021 şi în linie cu aşteptările analiştilor.