În 2013, profitul net a scăzut la 7,83 miliarde de dolari, de la 11 miliarde de dolari în 2012. Pierderile înregistrate în Italia şi Ucraina au avut un impact de 2,1 miliarde de dolari asupra profitului net, a anunţat Lukoil.
Compania se reorientează spre achiziţii pentru majorarea producţiei, după ce producţia zăcământului Yuzhnoye Khylchuyu din zona Arctică a fost sub aşteptări iar explorările din Africa nu au fost concludente.
Vânzările au urcat anul trecut cu 1,6%, la 141 miliarde de dolari.
Producţia de ţiţei şi gaze naturale a crescut în 2013 cu 1,5%, la 2,2 milioane de barili pe zi.
În prezent, Lukoil lucrează la o serie de proiecte în platourile continentale din Coasta de Fildeş, Ghana şi Sierra Leone. De asemenea, grupul rus are proiecte în Marea Caspică, România şi Vietnam.
Luna trecută, Vagit Alekperov a anunţat că Lukoil intenţionează să-şi menţină programul de investiţii în acest an la 20 de miliarde de dolari, la fel ca în 2013.
Vagit Alekperov a mai spus că Lukoil se aşteaptă să ajungă în toamna acestui an la o producţie de 400.000 de barili pe zi (bpd) la câmpul petrolifer West Qurna-2 din Irak. Lansarea producţiei la acest câmp, al doilea mare zăcământ din lume cu rezerve estimate la 14 miliarde de barili, ar urma să înceapă la finele lunii martie sau începutul lunii aprilie. Datorită proiectului West Qurna-2, Lukoil ar urma să-şi dubleze producţia de petrol realizată peste hotare, care, în prezent, reprezintă 6% din producţia sa zilnică de 1,8 milioane bpd.
Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.