Profitul Michelin a scăzut anul trecut cu 24%, pe fondul declinului pieţei auto europene

Economica.net
11 02. 2014
michelin_80857000

Profitul net a scăzut anul trecut la 1,13 miliarde de euro (1,55 miliarde de dolari), faţă de 1,37 miliarde euro, cât estimau analiştii. Vânzările au înregistrat un declin de 5,7%, la 20,3 miliarde de euro, de la 21,5 miliarde de euro în 2012.

‘Michelin îşi menţine obiectivele economice pe termen lung. Volatilitatea cursului de schimb, în special pe pieţele emergente, şi aprecierea solidă a euro au reprezentat cele mai grele probleme pentru compania noastră. Totuşi, depunem eforturi pentru a majora rezultatul operaţional în acest an’, a declarat directorul financiar al companiei franceze, Marc Henry, pentru CNBC.

Acesta a adăugat: ‘Vedem o îmbunătăţire pe pieţele dezvoltate în a doua jumătate a acestui an şi vom profita de aceste evoluţii’.

‘Cea mai dificilă perioadă pentru piaţa auto europeană s-a încheiat în 2013. Redresarea este în desfăşurare’, a subliniat Marc Henry.

Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/ a estimat luna trecută că acei şase ani de declin al vânzările auto în Europa ar putea să se încheie în 2014, când ar urma să se înregistreze un avans de 2% al înmatriculărilor de vehicule de pasageri.

Anul trecut au fost înmatriculate în ţările Uniunii Europene 11,9 milioane autoturisme noi, în scădere cu 1,7%, comparativ cu 2012. Este vorba de cel mai slab an pentru piaţa auto europeană din 2003, când ACEA a început să colecteze date pe acest subiect. În schimb, în luna decembrie 2013, vânzările de autoturisme au crescut cu 13%, până la 906.294 de unităţi, cea mai mare creştere lunară înregistrată după luna decembrie 2009.

În pofida relansării înregistrată în decembrie 2013, analiştii avertizează că, deocamdată, nu se ştie cât de solidă este revenirea, în condiţiile în care relansarea economiei europene este inegală, iar rata şomajului rămâne la un nivel ridicat, cel puţin în sudul Europei.

Situaţia negativă de pe piaţa auto din Europa contrastează cu evoluţiile de pe primele pieţe auto mondiale, China şi SUA.

Restructurarea unor activităţi în Franţa a costat Michelin aproximativ 260 de milioane de euro.

În 2013, compania şi-a redus datoria netă la 142 milioane de euro, de la peste un miliard, în 2012.

Michelin încearcă să se extindă pe pieţele din afara Europei, care este afectată de declinul vânzărilor auto. Compania a anunţat în 2013 că va cheltui aproximativ două miliarde de euro pentru a se extinde pe noi pieţe şi va reduce costurile în Europa, unde are aproximativ 59% din forţa sa de muncă, de 107.000 de angajaţi.

Grupul Michelin şi-a început activitatea în România în august 2001. În prezent, Michelin are în România aproape 3.000 de angajaţi, trei uzine – două la Zalău şi una la Floreşti – şi o reţea comercială. Începând cu anul 2005, România a devenit centru regional pentru operaţiunile comerciale ale grupului Michelin în Albania, Bulgaria, Croaţia, Bosnia, Macedonia, Muntenegru şi Serbia.