Profitul Mol s-a înjumătăţit în trimestrul patru din 2013

Profitul neajustat al grupului energetic Mol Nyrt s-a înjumătăţit în trimestrul patru din 2013, confirmând estimările analiştilor privind mediul economic slab în sectorul de rafinare, transmite Dow Jones Newswires.
Economica.net - mar, 25 feb. 2014, 09:29
Profitul Mol s-a înjumătăţit în trimestrul patru din 2013

Profitul net neajustat al Mol a scăzut în perioada octombrie – decembrie 2013 la 4,86 miliarde de forinţi (21,5 milioane de dolari), comparativ cu un câştig de 9,5 miliarde de forinţi în perioada similară din 2012, în principal ca urmare a declinului producţiei pe segmentul downstream.

Profitul operaţional ajustat a scăzut din cauza cererii mai reduse de combustibil şi a ratelor de schimb nefavorabil. În trimestrul patru din 2013, profitul ajustat înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) a fost de 122 miliarde de forinţi, în scădere cu 12% faţă de perioada similară din 2012, dar peste estimările analiştilor, de 102,8 miliarde de forinţi.

Revizuirea activelor de la divizia upstream din Siria şi problemele din Croaţia au dus la reducerea profitului raportat înainte de dobânzi şi taxe cu 50 miliarde de forinţi.

Luni, acţiunile Mol au închis în creştere cu 1,8%, la 13,59 forinţi, la bursa de la Budapesta.

În anul 2003, Croaţia a vândut 25% din acţiunile companiei petroliere INA către MOL, iar ulterior a permis firmei ungare să-şi majoreze participaţia până la aproape 50% şi, de asemenea, să preia controlul managerial la firma croată. În ultimii ani, au apărut, însă, tensiuni între MOL şi Guvernul croat, care deţine 44,8% din acţiunile INA, în condiţiile în care autorităţile de la Zagreb acuză firma ungară că nu a investit suficient în INA, iar MOL susţine că Zagreb-ul nu a respectat promisiunea de a vinde operaţiunile INA cu pierderi din domeniul gazelor.

Anul trecut, fostul premier croat Ivo Sanader a fost găsit vinovat pentru că a primit cinci milioane de euro de la MOL în schimbul cărora a permis firmei ungare să dobândească o poziţie dominantă la INA.

Grupul Mol are operaţiuni în peste 40 de ţări şi aproximativ 30.000 de angajaţi în întreaga lume. Compania are o reţea de peste 1.700 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud – Est, dintre care 143 în România.

Mol operează o reţea de conducte de gaze naturale de înaltă presiune de peste 5.800 de kilometri în Ungaria. Grupul Mol activează şi în comercializarea şi distribuţia de gaze naturale la nivel regional. Compania a semnat acorduri de concesiune cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru trei perimetre din vestul ţării, dintre care unul a fost ratificat de Guvernul României.

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...