Profit net ajustat a fost de 93 milioane lei, de aproape 2,3 ori mai mare decât cel înregistrat în T1 2016, când s-a cifrat la 41 milioane lei.
Cifră de afaceri a companiei a urcat la 634 milioane lei, faţă de 564 milioane lei în T1 2016, în creştere cu 12%, iar profitul operaţional EBIT a crescut la 104 milioane lei, de 4,6 ori mai mare faţă de un indicator EBIT de 23 milioane lei în T1 2016.
‘În primul trimestru al anului 2017, Alro a realizat o performanţă semnificativă atât din punct de vedere operaţional cât şi financiar, urmând strategia companiei pe termen lung, cea de creştere a producţiei şi vânzărilor de produse cu valoare adaugată, precum şi valorizând condiţiile de piaţă mai favorabile decât în perioada similară a anului precedent. Marjele de profitabilitate au crescut vizibil, la fel şi abilitatea companiei de a genera lichiditate. Am realizat deja o parte semnificativă a profitului net bugetat pentru anul în curs, iar condiţiile actuale de piaţă ne fac să fim încrezători privind restul anului’, a declarat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro.
Anul 2017 a debutat cu o continuare a trendului ascendent al cotaţiilor aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (LME), început în a doua parte a anului 2016, susţinut fiind de evenimente care indică scăderea ritmului de creştere a ofertei globale de aluminiu, din mai multe părţi ale lumii (cum ar fi SUA sau Australia), dar în special din China. Astfel, media LME în perioada ianuarie-martie 2017 a fost de 1.851 dolari/ tonă, cu peste 300 dolari/tonă mai mare decât media aceleiaşi perioade din 2016, de 1.516 dolari/tonă.
În T1 2017, veniturile din vânzările de aluminiu primar au crescut cu 9% faţă de perioada similară a anului 2016, în timp ce vânzările de aluminiu procesat au înregistrat o creştere şi mai accentuată, de 16%, în linie cu strategia companiei pe termen mediu şi lung, a precizat Alro.
Această evoluţie pozitivă a fost susţinută de creşterea preţului aluminiului pe piaţa internaţională (+22% faţă de T1 2016), de aprecierea dolarului faţă de leu (cu 4,2% faţă de media din T1 2016) şi de îmbunătăţirea structurii vânzărilor, factori care au compensat scăderea nivelului primelor pentru produsele din aluminiu.
În privinţa investiţiilor, în T1 2017 Alro a cheltuit 31 milioane lei, faţă de aproximativ 18 milioane lei în T1 2016, destinaţiile principale fiind investiţiile co-finanţate din Fondul European de Dezvoltare Regională, recondiţionarea cuvelor de electroliză şi alte lucrări de întreţinere şi îmbunătăţire a echipamentelor existente.
Compania a precizat că va accelera anul acesta investiţiile pentru modernizarea tehnologică şi creşterea eficienţei operaţionale, conform bugetului aprobat de 41 milioane dolari pentru 2017.
Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Alro Slatina este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Continentală (exceptând Rusia şi Peninsula Scandinavă), cu o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.
Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Germania, Ungaria, Polonia, Grecia şi România). Compania exportă şi în SUA şi Asia.