Profitul net al Bursei de Valori a scăzut cu 30% în primul semestru din 2015

Economica.net
06 08. 2015
bvb_01166700

Cifra de afaceri netă a BVB s-a situat la 8,28 milioane lei în primele şase luni din 2015, în scădere cu 37% faţă de perioada ianuarie-iunie 2014, când cifra de afaceri a Bursei a fost de 13,09 milioane lei, potrivit raportului semestrial al BVB.

‘În ciuda eforturilor care s-au concentrat asupra investitorilor locali şi străini, existenţi şi potenţiali, activitatea de tranzacţionare a continuat să se reducă faţă de nivelul înregistrat în anul precedent, iar Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat al doilea trimestru cu rezultate financiare mai slabe. Astfel, valoarea tranzacţiilor cu acţiuni în al doilea trimestru, exclusiv ofertele, a fost de aproape două miliarde lei, cu 30% sub valoarea din perioada similară a anului 2014. Faţă de trimestrul precedent, scăderea a fost de 6%. În medie, valoarea zilnică a tranzacţiilor pe piaţa reglementată de acţiuni a fost de 31,3 milioane lei (exclusiv oferte)’, precizează raportul BVB.

În trimestrul II 2015, profitul net al BVB a fost de 2,34 miloane lei, în scădere cu 45% faţă de aceeaşi perioadă din 2014 (4,25 milioane lei), iar cifra de afaceri a scăzut la 4,2 milioane lei, cu 50% sub valoarea raportată în perioada similară a anului trecut. Profitul operaţional a fost de asemenea mai redus, la 0,7 milioane lei, oferta publică iniţială pentru Electrica şi tarifele mai ridicate din 2014 creând o bază de comparaţie ridicată şi afectând rezultatele la nivel operaţional, scrie Agerpres.

Pe segmentul instrumentelor cu venit fix, două tranzacţii importante au fost în prim plan – emisiunea de obligaţiuni a Primăriei Municipiului Bucureşti, în valoare de 2,22 miliarde lei, şi emisiunea de titluri de stat dedicată investitorilor de retail, în valoare de 65 milioane lei, primul exerciţiu de acest fel din ultimii 10 ani.

Faţă de trimestrul I 2015, cifra de afaceri a crescut cu 3,7% datorită comisioanelor generate de ofertele publice şi a îmbunătăţirii performanţei segmentului de produse structurate. Creşterea pe celelalte linii de business (tarifele de admitere şi menţinere a emitenţilor, vânzarea de date) şi reducerea cu 9,3% a cheltuielilor operaţionale au contribuit la majorarea profitului operaţional faţă de primele trei luni.

Activitatea financiară a adăugat 1,7 milioane lei la rezultatul trimestrului al doilea, determinat în principal de dividendele de 1,3 milioane lei, aprobate pentru a fi distribuite de către Depozitarul Central, care au compensat pierderea netă din diferenţe nefavorabile de curs valutar.

Până la sfârşitul lunii iunie, BVB a plătit aproape integral dividendele către acţionarii săi, din profitul net pentru 2014. Dividendul brut aprobat pentru 2014 a fost de 1,4579 lei/acţiune.