Profitul net al EximBank a urcat la 40 de milioane de lei în primul semestru

Economica.net
24 08. 2015
eximbank_palat_kissellef_45590000

‘Evoluţia pozitivă pe care o înregistrăm la jumătatea acestui an este rezultatul direct al procesului de modernizare prin care a trecut EximBank, demers care s-a concentrat pe creşterea flexibilităţii şi a adaptării ofertei de produse şi servicii la cerinţele companiilor. Astfel, optimizarea modelului de business pentru ca acesta să fie unul sustenabil, cu bun randament şi un risc controlat, s-a impus în condiţiile în care reducerea continuă a ratelor de referinţă pe piaţa bancară a avut un impact financiar major. Vom continua să oferim clienţilor noştri cele mai potrivite soluţii financiare, urmând acelaşi parcurs solid şi prudent, astfel că suntem optimişti în privinţa evoluţiei băncii pentru acest an’, a spus Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank.

La jumătatea anului, activele băncii s-au majorat cu 174 de milioane de lei, depăşind cu 4% nivelul înregistrat la sfârşitul anului precedent, pe fondul dinamicii ascendente a portofoliului de credite acordate.

Volumul expunerilor noi derulate în primele şase luni ale acestui an de EximBank – atât în nume şi cont propriu, cât şi în numele şi contul statului – a totalizat peste 600 milioane de lei, cu 5% peste valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului precedent. Ca urmare a eforturilor de îmbunătăţire a calităţii portofoliului de credite, banca înregistra la finele primului semestru o reducere consistentă a ratei creditelor neperformante până la 3,3%, faţă de 8,9% în iunie 2014, şi mult sub nivelul mediei înregistrate la jumătatea anului de sistemul bancar, de 13%.

‘În ceea ce priveşte demersurile privind extinderea mandatului EximBank prin preluarea atribuţiilor specifice unei bănci de dezvoltare, procesul de revizuire şi actualizare a cadrului legislativ relevant este aproape finalizat. Suntem încrezători în capacitatea comitetului interinstituţional – coordonat de Ministerul Finanţelor Publice – de a finaliza acest proces legislativ în cel mai scurt timp astfel încât să avem operaţională această zonă de business până la finele anului. Prin această extindere de mandat, EximBank îşi va diversifica şi intensifica activităţile desfăşurate până în prezent în numele şi contul statului. Vorbim de bancă de dezvoltare ca o instituţie specializată, creată de guvern pentru a contribui la dezvoltarea economiei prin finanţarea domeniilor prioritare, inclusiv a proiectelor de infrastructură, susţinerea exporturilor româneşti şi creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene’, a mai spus Traian Halalai.

Autorităţile au decis, în prima parte a anului, ca viitoarea bancă de dezvoltare a României să fie construită pe structura EximBank, activitatea acesteia urmând să se concentreze pe finanţarea dezvoltării economice şi creşterea eficienţei politicilor macroeconomice.

Garanţiile oferite de EximBank sunt emise în numele şi contul statului român, sunt suverane, reduc riscurile asociate activităţii de creditare şi facilitează astfel accesul companiilor la finanţare. Anul acesta, banca a lansat un nou produs de garantare – Contragaranţia de stat – menit să faciliteze participarea societăţilor comerciale la proiecte de investiţii în domenii economice prioritare. Banca operează o reţea comercială de 20 de unităţi.