Profitul net al Grupului BRD în 2022 a fost de 1,337 miliarde de lei. Banca nu va acorda dividende aferente profitului din 2022
Principalele tendințe comerciale și indicatori financiari ai BRD Groupe Société Générale la 31 decembrie 2022, la nivel consolidat, în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) reflectă „activitate intensă de creditare, marcând pași importanți către obiectivul strategic de a fi lider în finanțarea tranziției sustenabile, performanță dinamică în activitatea de finanțare a companiilor (+26% față de anul precedent), determinată atât de segmentul IMM–urilor (+43% în dinamică anuală), cât și de cel al companiilor mari (+19% în dinamică anuală) – aproape 7,5 miliarde RON credite noi acordate persoanelor fizice, cu o producție record de credite pentru locuințe (+58% în dinamică anuală) și al doilea cel mai bun an pentru creditele noi de consum„, cvonform unui comunicat al băncii.
De asemenea, activitatea de leasing a rămas robustă, cu o creștere anuală a portofoliului de 15%, un volum remarcabil al finanțărilor sustenabile acordate în 2022, aproape 1 miliard RON, care include și primul credit sindicalizat verde din sectorul imobiliar, o bază de economisire consolidată și diversificată, o ofertă digitală extinsă, însoțită de o adoptare accelerată şi înregistrarea a peste peste 1 milion de utilizatori YouBRD la finalul anului 2022, +46% față de sfârșitul anului 2021.
De asemenea, BRD arată că a avut o creștere a veniturilor, impulsionată în special de o dinamică puternică a volumelor și a dobânzilor în creștere, moderată de remunerarea crescută a depozitelor clienților, un avânt important al activității de piețe financiare, presiune inflaționistă asupra cheltuielilor operaționale, temperată de o disciplină riguroasă a cheltuielilor, niveluri sănătoase ale indicatorilor de risc; alocare netă în costul riscului datorată contextului macroeconomic, în timp ce intrările nete în categoria neperformante rămân reduse.
Profitul net al BRD a fost de 1.337 milioane RON, iar ROE (rentabilitatea capitalurilor proprii) de 16%.
Comunicatul băncii arată că „Veniturile anuale ale Grupului BRD au atins 3.459 milioane RON, mai mari cu +11,7% față de anul 2021. Mediul macroeconomic a fost marcat de presiuni inflaționiste puternice, o tendință accelerată de majorare a dobânzilor de piață și o volatilitate crescută. În condițiile unei activități comerciale foarte dinamice și ale contextului ratelor dobânzii, venitul net din dobânzi a crescut cu 13,7% în dinamică anuală, fiind temperat de creșterea semnificativă a remunerării depozitelor clienților. Veniturile nete din comisioane au crescut cu 1,4% în comparație cu 2021 datorită unui volum crescut al tranzacțiilor și a producției dinamice de asigurări de sănătate, contrabalansând scăderea veniturilor din activitatea de administrare a activelor și a comisioanelor aferente serviciilor de e–banking în condițiile migrării clienților retail către aplicația de mobile banking, oferită gratuit, You BRD. Celelalte venituri au înregistrat o evoluție pozitivă datorită avântului puternic al activităților de piețe financiare”.
De asemenea, presiunea inflaționistă asupra cheltuielilor operaționale a fost vizibilă de–a lungul întregului an, însă creșterea costurilor a fost limitată de o disciplină riguroasă a cheltuielilor. Cheltuielile operaționale au crescut cu 8,3% în comparație cu 2021, dacă excludem nivelul mai ridicat al contribuției la Fondurile de Garantare și de Rezoluție. Cheltuielile cu personalul (+8,5% față de 2021) au fost influențate în mare măsură de efectul de preț al creșterilor salariale și de modificările altor beneficii în cadrul Contractului Colectiv de Muncă (în special tichetele de masă) și prima excepțională pentru compensarea efectelor inflației, sprijinind angajații noștri în contextul creșterii costului vieții.
Astfel, profitul operațional brut a atins 1.715 milioane RON (+14,3% față de 2021), iar raportul cost/venit s–a îmbunătățit datorită efectului favorabil al veniturilor (50,4% în 2022 vs 51,6% în 2021). Calitatea activelor rămâne solidă, rata creditelor neperformante (NPL) fiind de 2,5% la finalul lunii decembrie 2022 (în scădere de la 3,1% în decembrie 2021), iar nivelul de acoperire cu provizioane la finalul anului, este unul confortabil, de 77%. Costul net al riscului pe întregul an 2022 a înregistrat o cheltuială de 95 milioane RON (față de o reluare în venituri de 146 milioane RON în 2021) influențat de contextul macroeconomic, în timp ce portofoliul neperformant a înregistrat recuperări susținute și un nivel scăzut de intrări nete în categoria neperformante.
În consecință, profitul net al Grupului BRD s–a ridicat la 1.337 milioane RON față de 1.319 milioane RON în 2021. Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a fost de 15,9% (13,4% în 2021).
Poziția de capital a BRD este solidă, cu o rată de adecvare a capitalului de 20,9% la nivel individual la finalul lunii decembrie 2022 (incluzând profitul net aferent primelor 9 luni ale anului 2022 și
recunoașterea în întregime a rezervelor aferente altor elemente ale rezultatului global în fondurile proprii).
Consiliul de Administrație al BRD a decis că acordarea de dividende din profitul anului 2022 nu va fi propusă pentru aprobare Adunării Generale a Acționarilor. Această hotărâre este în concordanță cu recomandările de prudență ale Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială și ale Băncii Naționale a României. Având în vedere atât persistența unui risc ridicat de volatilitate, cât și faptul că tratamentul temporar în privința recunoașterii rezervelor din reevaluarea instrumentelor de datorie contabilizate la valoare justă prin alte elemente ale rezultatului global în fondurile proprii nu se mai aplică începând cu 1 ianuarie 2023, această decizie a fost luată pentru asigurarea unei capacități suficiente de creditare în condițiile respectării indicatorilor reglementari, pe bază permanentă, inclusiv în condiții de stres sever.