Profitul net al Oltchim a urcat de şase ori în primul trimestru

Combinatul petrochimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea a realizat în primele trei luni ale acestui an un profit net de 46,33 milioane lei, de şase ori mai mare faţă de cel din perioada similară a anului trecut, de 7,57 milioane lei, potrivit raportului transmis vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Economica.net - vin, 11 mai 2018, 08:18
Profitul net al Oltchim a urcat de şase ori în primul trimestru

„Rezultatul net a crescut cu 39 milioane lei, reprezentând practic o creştere de şase ori, atât faţă de trimestrul I 2017, cât şi faţă de trimestrul IV 2017”, se arată în document.

Vânzările nete au urcat la 297,59 milioane lei, cu 34% mai mari faţă de perioada ianuarie-martie 2017, când au fost 221,75 milioane lei.

Rezultatele au fost inflenţate pozitiv de creşterea cantităţilor de produse finite comercializate, în principal la oxo – alcooli, precum şi de majorarea preţurilor la soda caustică lichidă şi sodă caustică solidă determinată de reducerea producţiei la nivel european, cauzată de închiderea instalaţiilor care utilizau tehnologia cu mercur.

„Rezultatele economico – financiare înregistrate de Oltchim SA în trimestrul I 2018 confirmă în continuare evoluţia ascendentă a societăţii şi faptul că măsurile de eficientizare a activităţii prevăzute în Planul de reorganizare au fost implementate cu succes”, spun reprezentanţii combinatului, în raport.

Societatea a vândut în trimestrul I 2018 produsele chimice atât pe piaţa locală, aproximativ 22% din cifra de afaceri, cât şi pe cea internaţională, aproximativ 78% din cifra de afaceri, se menţionează în raport.

La 31 martie, Oltchim înregistrează datorii totale în sumă de 1,3 miliarde lei, din care cea mai mare parte, de 1 miliard de lei sunt datorii înregistrate în conformitate cu Planul de reorganizare, iar 170 milioane lei sunt datorii nete acumulate după intrarea in insolvenţă.

Combinatul vâlcean are circa 2.000 de salariaţi.

Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.

Statul român, prin Ministerul Economiei, este acţionar majoritar, cu 54,8% din acţiuni.

În luna februarie, Adunarea creditorilor combinatului petrochimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea a aprobat oferta şi contractul de vânzare de active privind Divizia Materiale de Construcţii Ramplast, către Dynamic Selling Group SRL, preţul tranzacţiei fiind echivalentul în lei a 2,6 milioane euro, la care se adaugă TVA.

De asemenea, consorţiul de administratori judiciari compus din BDO Business Restructuring SPRL şi Rominsolv SPRL au anunţat în luna decembrie 2017 că Adunarea Generală a creditorilor Oltchim a aprobat contractul de vânzare de active (pachetele 1-5 şi parţial 7) încheiat între Oltchim în calitate de vânzător, Chimcomplex Borzeşti în calitate de cumpărător şi Serviciile Comerciale Române în calitate de Garant.

S-a stabilit atunci că societatea Chimcomplex Borzeşti trebuie să plătească 127 milioane de euro, la care se adaugă TVA, pentru active.

Te-ar mai putea interesa și
Cel mai redus nivel al șomajului în UE, în 2024
Cel mai redus nivel al șomajului în UE, în 2024
Rata şomajului în Uniunea Europeană (UE), la categoria de vârstă 15-74 ani, a scăzut anul trecut la 5,9% din forţa de muncă, cel mai redus nivel de când s-a început publicarea datelor, în......
Viktor Orban se opune aderării Ucrainei la UE, pe motiv că aceasta ar absorbi toți banii pentru Europa Centrală
Viktor Orban se opune aderării Ucrainei la UE, pe motiv că aceasta ar absorbi toți banii pentru Europa Centrală
„Vrem să ținem Ucraina departe de Uniunea Europeană, pentru că, dacă este lăsată să intre, ne va absorbi toți ...
Rețele Electrice România inaugurează stația Mamaia, în urma unei investiții de 43 de milioane de lei
Rețele Electrice România inaugurează stația Mamaia, în urma unei investiții de 43 de milioane de lei
Rețele Electrice România, parte a grupului PPC în România, a finalizat construcția unei noi stații de transformare ...
O țară europeană a legat pensia de speranța de viață, iar acum pensionarea se face la 70 de ani
O țară europeană a legat pensia de speranța de viață, iar acum pensionarea se face la 70 de ani
Danemarca va avea cea mai ridicată vârstă de pensionare din Europa, după ce parlamentul său a adoptat o lege care o ...