De asemenea, vânzările grupului în primul semestru au scăzut cu 10% până la 19,132 miliarde de euro, o scădere de 34% fiind înregistrată în cazul profitului operaţional până la 1,037 miliarde de euro.
În ceea ce priveşte rezultatele pe trimestrul al doilea, OMV a raportat un profit net mai mic cu 42% de 132 milioane de euro şi un profit operaţional mai mic cu 50% de 369 milioane de euro. Profitul a scăzut în urma deprecierilor mai ridicate din Norvegia şi Tunisia, iar costurilor de producţia mai ridicate din România şi Norvegia au afectat rezultatele companiei în perioada iunie-aprilie 2014, se arată în comunicatul OMV.
‘În prima jumătate a anului rezultatele noastre au fost afectate de marjele de rafinare mai scăzute, de deprecierea dolarului şi de instabilitatea politică din Libia şi Yemen. În ciuda acestei instabilităţi, nivelul producţiei noastre a crescut comparativ cu perioada similară din 2013, în urma contribuţiei activelor achiziţionate în Norvegia. Modernizarea rafinăriei Petrobrazi este finalizată, ceea ce va spori şi mai mult competitivitatea noastră’, a declarat directorul general al OMV, Gerhard Roiss.
Producţia totală de hidrocarburi a OMV (petrol, GNL, gaze naturale) în primul semestru a fost de 304.000 de barili echivalent petrol pe zi, mai mare cu 1% comparativ cu perioada similară a anului trecut în condiţiile în care creşterea producţiei în Norvegia a fost contracarată de scăderea producţiei în alte zone, în special în Libia. Producţia de hidrocarburi a Petrom a fost de 181.000 de barili echivalent petrol pe zi.
De asemenea, producţia zilnică de gaze a OMV a fost cu 9% mai ridicată în primele şase luni ale acestui an comparativ cu perioada similară din 2013, datorită majorării producţiei în Pakistan şi Norvegia, care au compensat volumele mai scăzute din Kazahstan.
Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie.