Profitul net al Romgaz a scăzut cu 12% în primul semestru, la 766 milioane lei
Cifra de afaceri a scăzut cu 11,5% în perioada de referinţă, de la 2,52 miliarde lei la 2,23 miliarde lei. Profitul EBITDA a scăzut în primul semestru al anului 2015 cu 13,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, la 1,22 miliarde lei, de la 1,41 miliarde lei, iar profitul net/acţiune este de 1,99 lei/acţiune, scrie Agerpres.
Potrivit raportului companiei, producţia de gaze naturale a evoluat în parametrii anticipaţi la întocmirea programului pentru anul 2015, nivelul realizat reprezentând 99,18% din cel planificat. Evoluţia trimestrială a producţiei reflectă sezonalitatea cererii, fiind potenţată de vremea călduroasă înregistrată în cursul lunilor mai-iunie. În prima jumătate a anului 2015, Romgaz a produs un volum de 2,777 miliarde de metri cubi de gaze naturale, cu 89 milioane de metri cubi (3,1%) mai mic decât în aceeaşi perioadă din anul trecut.
‘Scăderea drastică a cererii în segmentele industriei chimice şi a producţiei de energie electrică, apariţia cu întârziere a reglementărilor privind stocurile minime pentru iarna 2015 – 2016, lipsa de apetit a principalilor ‘actori’ din sectorul gazelor naturale pentru conformare, în contextul incertitudinilor privind continuarea procesului de liberalizare a preţului în secţiunea pieţei reglementate, intrarea în insolvenţă a unor clienţi au reprezentat factori determinanţi. Prin introducerea în exploatare a descoperirilor Frasin – Gura Humorului şi Caragele producţia de condensat a înregistrat o creştere majoră (155%) în primul semestru al anului 2015, înregistrându-se o producţie de circa 5.500 tone’, se spune în raport.
Conform companiei, cantităţile de energie electrică mai mici sunt cauzate de funcţionarea în T1 cu un singur grup energetic pentru a elibera o cantitate de gaze naturale (circa 65 milioane de mc) care să acopere consumul mare de gaze în perioada de iarnă, pe fondul scăderii drastice a importurilor, şi perioadei nefavorabile din T2 în care s-a înregistrat o hidraulicitate ridicată, iar energia eoliană a crescut accentuat, cu efect asupra reducerii preţurilor, toate acestea pe fondul reducerii consumului de energie electrică al României cu 5% în S1 2015 comparativ cu perioada similară din 2014.