Profitul Nuclearelectrica a scăzut cu peste o treime în prima jumătate a lui 2024 pe fondul scăderii prețurilor la energie și creșterii cheltuielilor

Nuclearelectrica, compania controlată de stat care operează centrala nucleară de la Cernavodă, a raportat în primul semestru al anului un profit net de  843 de milioane de lei, în scădere cu 34% față de cel din aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor transmise Bursei de Valori București.
Mihai Nicuţ - mie, 14 aug. 2024, 08:51
Profitul Nuclearelectrica a scăzut cu peste o treime în prima jumătate a lui 2024 pe fondul scăderii prețurilor la energie și creșterii cheltuielilor

Profitul Nuclearelectrica este mai redus pe fondul scăderii prețurilor la energie, al unei producții ușor diminuate și al creșterii cheeltuielilor, așa cum rezultă din raport.

Iată pe scurt datele, așa cum apar în raport:

Profitul operațional (EBITDA) a scăzut cu 27,8% fata de aceeași perioada a anului precedent, semnificativ influențat de scăderea cu 43,2% a preturilor energiei electrice vândute, pentru o cantitate de energie electrica vândută similară

Veniturile din exploatare au scăzut cu 44% în principiu din cauza scăderii veniturilor din vânzarea energiei electrice cu 45,5%, determinata de scăderea cu același procent a prețului mediu ponderat al energiei electrice vândută în perioada 01 ianuarie – 30 iunie 2024, fata de prețul mediu ponderat din aceeași perioada a anului 2023, în condițiile vânzării unei cantități totale de energie electrica similară.

Cantitatea de energie electrica vândută de SNN în primele 6 luni din 2024 pe piață concurențială a scăzut cu 31,7%, reprezentând 40,37 % din total cantitate vândută, iar prețul mediu de vânzare pe aceasta piață a fost mai mic cu 62,2% (preț cu Tg).

Cheltuiala cu contribuția la fondul de tranziție energetica, pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, este 6.493 mii lei (1 ianuarie – 30 iunie 2023: 1.461.691 mii lei), că urmare a reducerii preturilor de vânzare sub nivelul reglementat pentru care se calculează și se datorează contribuția.

Cheltuielile din exploatare, mai puțin deprecierea și amortizarea și CFTE, au crescut cu 35,3% în cursul perioadei 01 ianuarie – 30 iunie 2024, fata de aceeași perioada a anului 2023. Aceasta creștere este determinata în principal de creșterea cheltuielilor cu dezechilibrele pozitive (excedent) la preturi negative pe piață de echilibrare, determinata de noul mod de facturare instituit de CIGA.

Rezultatul financiar a influențat pozitiv rezultatul net, însă în perioada 01 ianuarie – 30 iunie 2024 s-au înregistrat venituri financiare nete în scădere cu 23,3% fata de perioada similara a anului anterior, că urmare a scăderii veniturilor din dobânzi obținute cu 33%. Principalele valute fata de care exista expuneri sunt EUR și CAD.

Apel la piața de echilibrare

Comercial, societatea a vândut mai puțină energie, la preț mai mic, dar a înregistrat cheltuieli mai mari pentru că a trebui să cumpere energie scumpă și din piața de echilibrare pentru a-și putea onora obligațiile ca urmare a opririi neplanificate a unei unități.

Centrala nucleară a livrat în SEN 4,75 TWh, cu 3,3% mai puțin decât acum un an, ca urmare a opririii neprogramate a unei unități și a creșteri perioadei în care a stat oprită altă unitate oprită programat.

Compania a vândut însă 4,79 TWh, în special prin mecanismul MACEE și pe pe pieșe spot. “Diferența dintre energia electrica vândută de Societate și energia electrica produsă și livrată de CNE Cernavodă (35,6 mii MWh) este reprezentata de energia electrica achiziționată pentru acoperirea integrala a obligațiilor contractuale, cantitate de energie electrica care a fost achiziționată în proporție de 24% de pe piață spot și 76% de pe PE”, arată compania.

Pretul mediu ponderat de vânzare, pentru cantitatile de energie electrica vandute (fara MACEE și PE), rezultat in semestrul I 2024, este de 367,87 lei/MWh (inclusiv Tg). Acum un an, a fost de 973 de lei.

 

Te-ar mai putea interesa și
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
Albania a anunţat sâmbătă o interdicţie de un an pentru TikTok, populara aplicaţie de videoclipuri scurte, ca urmare a uciderii unui adolescent luna trecută, care a stârnit temeri cu privire......
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri (inclusiv poştă) a crescut, în primele nouă luni din 2024, cu 6,1%, comparativ cu perioada ...
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Premierul ungar Viktor Orban a făcut o legătură între imigraţia ilegală şi actele de terorism, cu referire la recenta ...
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca ...