Profitul net atribuibil acţionarilor OMV, ajustat pentru elemente nerecurente şi efecte de inventar, a coborât astfel de la 834 milioane euro în prima jumătate a anului trecut la 671 milioane euro, potrivit unui raport transmis marţi de grup.
Vânzările au avansat de la 20,3 miliarde euro la 21,3 miliarde euro.
„În prima jumătate a anului 2013, performanţa operaţională bună şi măsurile adoptate pentru îmbunătăţirea ei au contribuit la generarea unui flux foarte puternic de numerar liber, determinând creşterea noastră pe segmentul de explorare şi producţie. Am reuşit să înregistrăm cea mai solidă creştere anuală a producţiei în România după preluarea Petrom”, a declarat în raport directorul general al OMV, Gerhard Roiss.
Profitul OMV înainte de dobânzi şi taxe, ajustat pentru factori nerecurenţi şi efecte de inventar, a coborât în prima jumătate a anului cu 5%, la 1,58 miliarde euro. Rezultatul Petrom a urcat însă cu 11%, la 687 milioane euro, se arată în rapotul grupului austriac.
OMV a înregistat în primul semestru, pe segmentul de explorare şi producţie, un profit EBIT (înainte de dobânzi şi taxe) de 1,25 miliarde euro, în coborâre cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Pe rafinare şi marketing, proftul EBIT al grupului a crescut de aproape 6 ori în perioada analizată, de la 108 milioane euro la 626 milioane euro, în principal datorită vânzării diviziei LMG din Austria, grupul înregistrând efecte nerecurente pozitive de 437 milioane euro.
La divizia Gas & Power, OMV a înregistrat un profit EBIT de 62 milioane euro în primul semestru, în scădere cu 41% de la 105 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.