Profitul operaţional al grupului ceh CEZ în România a crescut în primul trimestru cu 22%

Profitul EBITDA al grupului ceh CEZ în România a crescut cu 22% în primul trimestru, de la 1,4 miliarde de coroane ceheşti în primele trei luni ale anului trecut la 1,8 miliarde de coroane (70,4 milioane de euro) în acest an, ca urmare a impactului finalizării parcului eolian de la Cogealac.
Economica.net - mar, 07 mai 2013, 12:43
Profitul operaţional al grupului ceh CEZ în România a crescut în primul trimestru cu 22%

Pe segmentul de producţie şi trading, CEZ a înregistrat în România un câştig înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 1,4 miliarde de coroane (54,76 milioane de euro), în urcare cu 60% faţă de 800 milioane de coroane în perioada similară a anului trecut.

Rezultatul a fost influenţat de creşterea producţiei parcurilor eoliene Fântânele şi Cogealac (judeţul Constanţa), precum şi de startul acordării unui număr sporit de certificate verzi la sfârşitul anului trecut, se arată într-un raport al grupului.

Cele două parcuri eoliene, cu 240 de turbine, au produs în primul trimestru 408 GWh, în creştere cu 41% de la circa 300 de GWh anul trecut.

Operaţiunile de distribuţie şi vânzare din România au consemnat un profit EBITDA de 400 milioane de coroane (15,6 milioane de euro), în scădere cu 35% faţă de 600 de milioane de coroane anul trecut. În primul trimestru din 2012, rezultatul diviziei de vânzări a CEZ România a fost influenţat pozitiv de o plată extraordinară în contul datoriilor CFR.

CEZ se aşteaptă în acest an la o creştere a profitului EBITDA în România cu 1,1 miliarde de coroane, de la 5,1 miliarde de coroane raportat pentru anul trecut. Evoluţia ar trebui să fie susţinută de creşterea producţiei de energie a parcurilor eoliene.

La nivel de grup, CEZ anticipează o scădere a EBITDA de la 85,8 miliarde de coroane în 2012 la 81 miliarde de coroane.

Câştigul EBITDA al grupului CEZ a urcat cu 8% în primul trimestru, la 28,3 miliarde de coroane (1,1 miliarde de euro), iar profitul net cu 24%, la 17,9 miliarde de coroane (700 milioane de euro).

CEZ a intrat pe piaţa românească de energie în 2005, prin preluarea filialei de distribuţie şi furnizare de energie Electrica din Oltenia, şi s-a extins având în prezent şi operaţiuni de producţie a energiei electrice, în turbine eoliene şi microhidrocentrale.

(Sumele în euro au fost calculate de MEDIAFAX la cursul mediu de 25,567 coroane ceheşti pentru 1 euro în primul trimestru, conform datelor băncii centrale din Cehia)

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...