Renault a înregistrat în primul semestru provizioane, costuri speciale pentru deprecierea activelor şi cheltuieli de restructurare în valoare totală de 832 milioane euro, se arată în raportul financiar prezentat vineri de grupul francez, proprietarul Dacia.
Provizionul de 512 milioane euro constituit pentru acoperirea întregii expuneri pe Iran reprezintă cea mai mare parte din rezultatul negativ.
Totodată, grupul a avut costuri speciale de 227 milioane euro cu deprecierea activelor legate de anumite programe în domeniul auto şi cheltuieli de restructurare de 173 milioane euro în Franţa, potrivit raportului.
Renault a încheiat în martie un acord cu sindicatele din Franţa privind reducerea cu 17% a numărului angajaţilor din ţară şi îngheţarea salariilor, angajându-se în schimb să nu închidă în următorii trei ani nicio fabrică franceză.
Veniturile Renault au variat nesemnificativ în prima jumătate a anului, la 20,4 miliarde euro, de la 20,6 miliarde euro în perioada corespunzătoare a anului trecut.
Iran este cea de-a 13-a piaţă din portofoliul Renault după vânzări, cu aproape 29.000 de autovehicule comercializate în republica islamică în prima jumătate a anului, în scădere cu 1,1%, cifră care conferă grupului francez o cotă de piaţă de 7,2%.
Marja de profit operaţional a Renault a crescut de la 2,5% la 2,9% din venituri în perioada analizată, respectiv de la 508 milioane euro la 583 milioane euro.
Renault colaborează cu doi parteneri locali în Iran, care produc modelele Logan şi Megane utilizând piese furnizate de grup.
Din cauza sancţiunilor economice impuse de SUA şi alianţii săi asupra Iranului, reglarea creanţelor comerciale şi financiare în monedă străină s-a menţinut la un nivel foarte redus în prima jumătate a anului. Sancţiunile economice au fost prelungite în luna iunie a acestui şi au fost modificate astfel încât se referă în mod direct şi la sectorul auto, se arată în raportul Renault.
Astfel, din cauza sancţiunilor economice, Renault nu a înregistrat în prima jumătate a acestui an, în Iran, profit operaţional sau flux de numerar liber, a desprins de grup principala subsidiară din statul islamic, a provizionat întreaga expunere netă pe Iran (toate activele, inclusiv valori mobiliare, credite şi creanţe comerciale). Expunerea brută a Renault pe Iran era de 835 milioane euro la jumătatea anului, din care 731 milioane euro reprezintă creanţe.
Volumul vânzărilor Renault la nivel mondial a scăzut cu 1,9% în prima jumătate a anului, de la 1,33 milioane la 1,3 milioane autovehicule.
Marca Dacia a înregistrat vânzări de 211.438 unităţi, în urcare cu 16,5%, generând 16,2% din vânzările grupului. Dacia a făcut progrese în toate regiunile Renault şi a înregistrat în Europa cea mai solidă creştere în clasamentul mărcilor, notează grupul francez.
Astfel, vânzãrile Dacia în Europa au crescut cu 18,1% în perioada analizată, de la 120.900 unităţi la 142.800 unităţi.
Marca Renault a avut vânzări de 1,062 milioane unităţi, reprezentând 81,5% din afacerile grupului, în contextul unei creşteri de 4,3% pe plan internaţional, estompată de un declin de 12,5% în Europa.
Cel mai bine vândut model al companiei a fost Clio, cu 243.400 unităţi, în urcare cu 26,4%, urmat de Duster.
Duster a înregistrat cea mai bună creştere la nivelul grupului, ajungând la 188.800 unităţi, în urcare cu 50%.
Modelul Logan a afişat un declin de 24,6%, la 130.900 unităţi, în timp ce Sandero a crescut cu 5,2%, la 159.000 unităţi.
Lodgy s-a vândut în 24.400 de unităţi, iar Dokker a afişat vânzări de 21.000 autovehicule.