Rezultatul raportat de Rosneft este sub estimările analiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe un profit net de 45 de miliarde de ruble. Vânzările au scăzut cu 4% până la 1.220 miliarde de ruble, chiar dacă producţia de petrol a crescut cu 1% până la 4,15 milioane barili pe zi.
‘În trimestrul al treilea din acest an, condiţiile de pe pieţele de materii prime au rămas dificile. Presiuni suplimentare asupra profitabilităţii companiei au venit de pe urma taxelor la export’, a declarat directorul general de la Rosneft, Igor Sechin.
Taxele pentru exporturile de petrol sunt stabilite în fiecare lună în Rusia şi evoluează cu un decalaj de o lună faţă de preţul petrolului. Acest decalaj poate crea o povară suplimentară în momentul în care preţul ţiţeiului înregistrează o scădere semnificativă dar este în avantajul producătorilor în perioadele în care preţurile cresc.
La începutul acestei săptămâni, Guvernul rus, care deţine aproximativ trei sferturi din Rosneft, a anunţat că va vinde un pachet de 20% din acţiunile Rosneft în cadrul unui program de privatizare. Vânzarea acestui pachet de acţiuni ar urma să aducă aproximativ 700 miliarde ruble (11 miliarde de dolari) Guvernului rus, ale cărui venituri au avut de suferit din cauza scăderii preţurilor la materii prime.