Profitul Sberbank a scăzut cu 20% în 2014, din cauza provizioanelor mai ridicate pentru creditele neperformante
În 2014, UE a anunţat că bănci de stat precum Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vnesheconombank şi Rosselkhozbank se află pe lista băncilor şi a altor instituţii sancţionate ca răspuns la implicarea Rusiei în estul Ucrainei. Investitorilor europeni li s-a interzis să achiziţioneze acţiuni sau obligaţiuni cu scadenţa de peste 90 de zile emise de aceste bănci, scrie Agerpres
Poziţia dominantă a Sberbank în Rusia – unde deţine aproximativ 30% din totalul activelor din sectorul bancar – a ajutat grupul să atenueze efectele încetinirii economiei ţării.
În 2014, profitul net al Sberbank s-a situat la 290,3 miliarde de ruble (5,14 miliarde de dolari), depăşind estimările analiştilor, care se aşteptau la un câştig de 275,8 miliarde de ruble. Provizioanele pentru creditele neperformante au ajuns la 357 miliarde de ruble în 2014, mai mult decât dublu faţă de nivelul din 2013.
Indicele de adecvare a capitalului Tier 1 a scăzut la 8,6% în timp ce rentabilitatea capitalului propriu (ROE) s-a redus la 14,8%.
Din cauza declinului economiei şi a deprecierii rublei persoanele fizice şi juridice îşi plătesc cu dificultate creditele, ceea ce a afectat profiturile băncilor.
Joi, acţiunile Sberbank au urcat cu 0,5%, în line cu evoluţia indicelui MICEX al bursei din Rusia.
Principalele instituţii de creditare ruseşti, Sberbank şi VTB, au subsidiare puternice în Austria iar VTB are şi o subsidiară în Cipru. La sfârşitul lui 2013 activele combinate ale acestor subsidiare depăşeau 20 miliarde de euro.
În 2012, grupul rus Sberbank a plătit 505 milioane de euro pentru Volksbanken International AG, divizia din Europa de Est a grupului bancar austriac ÖVAG, exceptând însă subsidiara din România. Tot în 2012, Sberbank a achiziţionat Denizbank, divizia din Turcia a băncii franco-belgiene Dexia, pentru aproximativ 3,6 miliarde de dolari (2,9 miliarde de euro).