Profitul şi vânzările patronului Zara, Inditex, sunt în creştere, datorită succesului colecţiei de toamnă
Profitul înainte de taxe şi dobânzi (EBIT) a urcat cu 3,4%, la 3,1 miliarde de euro, în monedă locală avansul fiind de 14%.
Grupul spaniol a evitat reducerile la sfârşitul sezonului de vară astfel încât marja brută a urcat la 60,5% în perioada august – octombrie 2018, peste estimările analiştilor. În perioada februarie – octombrie 2018, marja brută a ajuns la 58%, atenuând temerile privind declinul profitabilităţii.
Compania şi-a menţinut estimările privind o creştere de până la 4% – 6% a vânzărilor în semestrul doi din anul său fiscal şi o îmbunătăţire a profitabilităţii, în pofida aprecierii euro.
Inditex produce majoritatea hainelor sale în zona euro, pentru a răspunde rapid tendinţelor din modă, dar generează mai mult de jumătate din vânzările sale în ţările din afara regiunii. În ultimii ani, unele valute, cum ar fi lira turcească şi rubla rusească, s-au depreciat semnificativ faţă de euro.
Inditex, care a lansat luna trecută vânzările online pentru brandul Zara pe 106 pieţe, avea la 30 septembrie 7.442 de magazine în 96 de ţări. Compania este controlată de Amancio Ortega, cel mai bogat european, şi are opt branduri, inclusiv Zara, Massimo Dutti, Stradivarius, Pull&Bear, Bershka şi Oysho.
Analiştii se aşteaptă ca 2018 să fie al şaselea an de scădere a marjei de profit operaţional din cauza fluctuaţiilor de curs valutar.
În România, la finele anului trecut, reţeaua Inditex era formată din 57 de magazine, cu brandurile Zara, Pull&Bear, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home şi Massimo Dutti.