Profitul Societe Generale, aproape dublu faţă de estimările analiştilor, în trimestrul IV 2013

Profitul net al Societe Generale, al doilea grup bancar francez, a fost aproape dublu faţă de estimările analiştilor în trimestrul patru din 2013, datorită câştigurilor mai ridicate la diviziile de consumer-banking din Franţa şi Rusia, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 12 feb. 2014, 07:19
Profitul Societe Generale, aproape dublu faţă de estimările analiştilor, în trimestrul IV 2013

În perioada octombrie – decembrie 2013, profitul net a urcat la 322 milioane de euro (439 milioane de dolari), faţă de pierderile de 471 milioane de euro în perioada similară din 2012, în timp ce analiştii se aşteptau la un câştig de 163 milioane de euro.

Veniturile băncii la diviziile de consumer-banking din Franţa şi Rusia au crescut în ultimele trei luni din 2013, datorită majorării depozitelor, SocGen reuşind de asemenea să obţină mai mult de o treime din reducerile anuale de costuri, în valoare de 900 milioane de euro, prevăzute până în 2015.

Câştigurile Societe Generale arată ‘robusteţea băncii, care este capabilă, în 2014 şi în anii următori, să profite de oportunităţile de creştere’, a declarat directorul general al băncii, Frederic Oudea.

SocGen a propus dividende de un euro pe acţiune pentru 2013. Indicele de adecvare a capitalului Tier 1 a urcat la 10% în decembrie, de la 9,9% în septembrie.

Marţi, 11 februarie, acţiunile băncii au urcat cu 0,8%, la 44,27 euro, la bursa de la Paris, în ultimele 12 luni titlurile SocGen înregistrând un avans de 40%.

Câştigurile diviziei de consumer-banking au crescut cu 11% în trimestrul patru din 2013. Profitul net înregistrat la această divizie din Franţa a urcat la 281 milioane de euro, în timp ce în Rusia a ajuns la 69 milioane de euro.

La divizia de corporate şi investiţii bancare s-au înregistrat pierderi de 29 milioane de euro, faţă de un profit de 245 milioane de euro, în urmă cu un an. Câştigurile au fost afectate de o amendă antitrust aplicată de Uniunea Europeană, în valoare de 446 milioane de euro.

Autorităţile de reglementare a concurenţei din Uniunea Europeană au amendat în decembrie şase bănci cu suma record de 1,71 miliarde de euro (2,3 miliarde de dolari) pe motiv că au format carteluri ilegale pentru manipularea dobânzilor Euribor şi Libor.

Cartelurile au operat în pieţele de derivate financiare, care sunt produse folosite pentru gestionarea riscului legat de fluctuaţiile ratelor dobânzilor. Două bănci, Barclays şi UBS, nu au fost amendate, deoarece au anunţat existenţa cartelului.

Printre grupurile penalizate se află Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, JPMorgan, Citigroup şi compania de brokeraj RP Martin.

Cea mai mare amendă a primit-o Deutsche Bank, de 725,36 milioane de euro, iar Royal Bank of Scotland va plăti 391 de milioane de euro.

Euribor este stabilit zilnic la Bruxelles de un grup de 43 de bănci pe baza dobânzilor la care băncile estimează că se pot împrumuta între ele.

Libor este rata dobânzii pe piaţa de împrumuturi interbancare din Londra. Dobânzile Libor sunt fixate zilnic de British Bankers Association, pe baza datelor pe care le primeşte de la un grup de bănci. Libor este un indicator de referinţă pentru produse financiare în valoare de peste 300.000 de miliarde de dolari, fiind unul dintre cei mai urmăriţi indici din lume.

Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajaţi şi 32 milioane de clienţi în întreaga lume. În România, BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă după totalul activelor.

Te-ar mai putea interesa și
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, faţă de luna anterioară, cu 1,1% până la nivelul de 48,5 miliarde......
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă au intrat două asocieri de firme românești și una de firme italiene
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă ...
Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Cristian Pistol a anunțat că ...
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
Autorităţile egiptene au anunţat luni că 28 de persoane au fost salvate după ce o ambarcaţiune turistică s-a scufundat ...
Călin Georgescu propune impozitare zero, timp de 10 ani, pentru IT-işti, tineri care se mută în sate depopulate. Scutiri de taxe pentru diaspora care se întoarce în ţară
Călin Georgescu propune impozitare zero, timp de 10 ani, pentru IT-işti, tineri care se mută în sate depopulate. Scutiri ...
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale ...