Profitul trimestrial al ArcelorMittal depăşeşte estimările, datorită menţinerii costurilor scăzute

Economica.net
01 08. 2018
hq_signage__spain_63540600

Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, au intrat în vigoare la data de 23 martie, iar începând cu data de 1 iunie sunt aplicate şi producătorilor din UE.

Deşi importurile ArcelorMittal în SUA din Brazilia şi Canada sunt afectate de aceste măsuri, grupul a precizat că, ţinând cont de toate aspectele, va beneficia de pe urma introducerii tarifelor, deoarece acestea vor avea ca rezultat preţuri mai ridicate.

‘Vedem un impact semnificativ pozitiv al tarifelor asupra rezultatelor noastre pe segmentul NAFTA (SUA, Mexic, Canada), care va fi reflectat în rezultatele noastre din semestrul doi’, a afirmat directorul financiar Aditya Mittal. Acesta a explicat că grupul nu este îngrijorat că escaladarea tensiunilor comerciale ar putea afecta avansul economiei mondiale, iar încrederea în industria oţelului s-a îmbunătăţit semnificativ.

De asemenea, grupul a revizuit în creştere estimările privind consumul de oţel pe plan global, datorită redresării cererii în China. În 2018, consumul de oţel ar urma să crească cu 2-3%, faţă de un avans de 1,5-2,5% previzionat în mai, a anunţat ArcelorMittal.

În trimestrul doi din 2018, profitul a crescut cu 45%, la 3,073 miliarde de dolari, de la 2,112 miliarde de dolari în urmă cu un an, în timp ce analiştii se aşteptau la 2,892 miliarde de dolari. Majorarea profitului s-a datorat îmbunătăţirii marjelor, în urma menţinerii costurilor scăzute, a informat ArcelorMittal.

Datoria netă a scăzut la 10,5 miliarde de dolari, de la 11,1 miliarde de dolari în martie, iar compania şi-a stabilit ca obiectiv reducerea datoriei până la şase miliarde de dolari.

Grupul ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara.