Cea mai mare bancă olandeză a înregistrat în primul trimestru din 2022 un profit net de 429 milioane de euro, în timp ce analiştii estimau 679 milioane de euro. În perioada similară din 2021, ING raportase un profit net de 1,01 miliarde de euro.
„Situaţia geopolitică, după invadarea Ucrainei de către Rusia, a avut un impact semnificativ asupra costurilor de risc în primul trimestru din 2022, având costuri de risc de 834 milioane de euro asociate expunerii noastre la Rusia”, a informat grupul bancar.
În martie, ING a furnizat o actualizare a informaţiilor privind expunerea sa la Rusia şi Ucraina, spunând că împrumuturi de aproximativ 700 milioane de euro „sunt afectate de noile sancţiuni impuse de UE şi SUA entităţilor şi persoanelor fizice din Rusia”. Instituţia nu a precizat unde sunt acordate creditele de 700 milioane de euro.
ING are împrumuturi de 5,3 miliarde de euro acordate în Rusia (reprezentând 0,9% totalul portofoliului de credite al grupului) şi de 500 milioane de euro în Ucraina (reprezentând 0,1% totalul portofoliului de credite al grupului).
În actualizarea publicată vineri, ING a precizat că a alocat capital de 2,5 miliarde de euro „pentru a acoperi pierderile aşteptate şi neaşteptate în urma expunerii la Rusia”.
Venitul ING a scăzut cu 2,2% în primul trimestru din 2022, la 4,6 miliarde de euro, în timp ce portofoliul de credite s-a majorat, după ce creditarea pe segmentul de retail a urcat la 5,6 miliarde de euro, în special datorită creditelor ipotecare acordate în Germania, Australia şi Spania, iar taxele şi comisioanele au urcat cu 9,3%, la 933 milioane de euro.
La Bursa de la Amsterdam, acţiunile ING au închis joi la 9,14 euro, anul acesta înregistrând un declin de 25%.