Creditorul austriac, care are o prezenţă importantă în Europa Centrală şi de Est, a confirmat estimările sale anuale şi a informat că nivelul creditelor în euro acordate clienţilor a fost stabil în primele nouă luni din 2020, iar în monedă locală a crescut în majoritatea ţărilor.
Profitul net consolidat în trimestrul trei din 2020 s-a situat la 230 milioane de euro, în timp ce analiştii se aşteptau la 215 milioane de euro. Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 11%, la 770 milioane de euro, sub previziunile analiştilor, de 815 milioane de euro.
În Rusia, o piaţă importantă a Raiffeisen, veniturile nete din dobânzi au scăzut la 21 de milioane de euro, din cauza deprecierii rublei şi a reducerilor ratei dobânzii. Aceste evoluţii au afectat şi rezultatele din Cehia şi Ucraina.
Expunerea totală a Raiffeisen a urcat cu 2,3 miliarde de euro în trimestrul trei din 2020, pe fondul extinderii afacerilor pe segmentul corporate şi pieţe.
Nivelul ridicat al tranzacţiilor au ajutat şi alte mari bănci din Europa să raporteze rezultate trimestriale peste aşteptări.
Activele ponderate la risc ale RBI au scăzut în perioada iulie-septembrie 2020 cu 0,4 miliarde de euro, la 80,1 miliarde de euro, în principal în urma noilor afaceri pe segmentul corporate din Austria şi România. Aceste evoluţii ar urma să-i reasigure pe investitori că banca nu va avea nevoie să majoreze provizioanele pentru a acoperi potenţialele pierderi din împrumuturi, în contextul pandemiei.
RBI se aşteaptă la o creştere moderată a creditelor în acest an şi o rentabilitate consolidată a capitalului propriu în jur de 5%.
Raiffeisen Bank, o subsidiară a Raiffeisen Bank International Austria, este una dintre cele mai mari cinci bănci din România, cu active totale de 42,4 miliarde lei şi cu venituri de aproape două miliarde lei (la data de 30 septembrie 2019). Banca deserveşte peste două milioane de clienţi persoane fizice, aproximativ 91.000 de IMM-uri şi peste 5.750 de societăţi comerciale de dimensiuni medii şi mari.