Profitul Vienna Insurance Group a crescut cu aproape 32% în 2023

12 03. 2024
vig-vienna-insurance-group-960x640

„Creşterea puternică înregistrată în toate regiunile şi pieţele confirmă poziţia noastră de lider în ECE. Deşi anul trecut plăţile în valoare de 9,8 miliarde de euro acordate clienţilor sub formă beneficiilor din asigurări au fost semnificativ mai mari decât în ceilalţi ani, am reuşit să înregistrăm o creştere considerabilă a profitului. Datorită acestei performanţe şi a capitalizării puternice, Consiliul Director al VIG propune majorarea dividendului la 1,40 euro pe acţiune”, a declarat Hartwig Loger, CEO şi preşedinte al Consiliului Director al Vienna Insurance Group, conform Agerpres.

Potrivit sursei citate, toate pieţele şi liniile de business au contribuit la creşterea primelor brute subscrise. Un avans de două cifre în raport cu anul anterior a fost înregistrat în Polonia (+12,7%), regiunea ECE extinsă (+12,5%), Pieţe speciale (+11,3%) şi Operaţiuni asociate grupului (+13,8%). Dintre ţările din regiunea ECE extinsă, Ţările Baltice (+12,2%), România (+17,8%) şi Ungaria (+24,1%) au obţinut cu precădere un avans accelerat al primelor. În zona Pieţe speciale, Georgia (+19,9%) şi Turcia (+18,4% ajustat cu inflaţia) au consemnat o creştere semnificativă a primelor subscrise.

În ceea ce priveşte liniile de business, o majorare de două cifre a fost înregistrată de asigurările RCA (+14,4%), CASCO (+14,3%) şi asigurările de proprietăţi şi răspunderi (+11,2%). Primele de asigurări de sănătate au crescut cu 7,5%, iar cele de asigurări de viaţă cu 2,7%. O pondere de 56,2% din totalul primelor a fost generată de pieţele din afară Austriei.

Profitul înainte de impozitare a crescut la 772,7 milioane de euro. Avansul de 31,9% a fost generat în special de evoluţia pozitivă din Austria, regiunea ECE extinsă şi Operaţiuni asociate grupului. Profitul net după impozitare şi plata intereselor minoritare a crescut cu 18,3%, până la 559 milioane de euro.

Veniturile din asigurări au crescut cu 12,2% până la 10,9 miliarde de euro. Acest avans a fost generat în primul rând de linia de business proprietăţi şi răspunderi.

Cheltuielile cu serviciile de asigurare au crescut cu 8,7%, până la 9,3 miliarde de euro. Creşterea s-a datorat în special volumului mai mare de business.

Rezultatul din serviciile de asigurare a crescut cu 6,1% faţă de anul anterior, până la 1,2 miliarde de euro.

Rata combinată netă pe segmentul proprietăţi şi răspunderi s-a îmbunătăţit cu 0,2 puncte procentuale în raport cu anul anterior, până la 92,6%.

Marja de servicii contractuale pe segmentul asigurărilor de viaţă şi sănătate a urcat la sfârşitul lui decembrie 2023 la 5,8 miliarde de euro. Profitabilitatea business-ului nou de pe segmentul asigurărilor de viaţă şi de sănătate a evoluat foarte bine, având o contribuţie de 326 milioane de euro. Marja aferentă business-ului nou a crescut cu 3,1 puncte procentuale, la 8,9%.

Rentabilitatea capitalului propriu la nivel operaţional (profitul operaţional al grupului raportat la media capitalurilor minus câştiguri nerealizate şi pierderi recunoscute în capitalurile acţionarilor) a crescut la 15,1%, ceea ce echivalează cu un avans semnificativ de 3,5 puncte procentuale.

Portofoliul de investiţii (excluzând investiţiile de tip unit-linked şi index-linked) a crescut cu 2,6% până la 35,3 miliarde de euro.

La 31 decembrie 2023, rata provizorie a solvabilităţii Grupului era de 269% (incluzând măsurile tranzitorii).

„Datorită evoluţiei foarte bune a business-ului şi a capitalizării puternice, pentru anul financiar 2023 conducerea Vienna Insurance Group va propune creşterea dividendului de la 1,30 euro pe acţiune în anul anterior, la 1,40 euro. Randamentul dividendului este de 5,3%. În 2023, câştigul pe acţiune a fost de 4,31 euro, ceea ce este echivalentul unei creşteri cu 18,6% faţă de anul anterior. Nouă politică de dividende consideră dividendul din anul anterior drept dividend minim şi stabileşte o creştere continuă a acestuia în funcţie de situaţia rezultatului din exploatare”, se menţionează în comunicat.

Grupul se aşteaptă la o performanţă pozitivă şi în anul financiar 2024, în ciuda mediului volatil.

„Previziunile de creştere pentru pieţele VIG din regiunea ECE sunt semnificativ mai mari decât cele pentru zona euro şi UE-27. Diversificarea noastră, apropierea faţă de clienţi, precum şi capitalizarea puternică constituie un cadru excelent pentru continuarea succesului. Prin urmare, conducerea VIG şi-a fixat pentru anul financiar 2024 ţintă ambiţioasă de a obţine un profit înainte de impozitare între 825 milioane de euro şi 875 milioane de euro”, a spus Hartwig Loger.