Potrivit lui Georg Fahrenschon, profitul operaţional la nivel de sector va fi cu 2,3 miliarde de euro mai mic în 2019 decât în 2014. ‘Dacă ne uităm numai la medie atunci situaţia pare mai bună decât este în realitate. Însă, dacă un număr semnificativ de instituţii vor întâmpina dificultăţi financiare serioase nu ne va ajuta faptul că majoritatea pot face faţă situaţiei’, a avertizat Georg Fahrenschon.
Pentru a evita pierderile, băncile de economii trebuie să închidă unele sucursale, să reducă numărul produselor pe care le oferă şi să-şi standardizeze procedurile, a apreciat Fahrenschon. ‘Situaţia este serioasă şi necesită acţiune antreprenorială’, a spus Georg Fahrenschon.
În ultimii ani, băncile germane s-au confruntat cu o scădere a veniturilor în condiţiile în care Banca Centrală Europeană a redus dobânda de politică monetară la un minim istoric în ideea de a stimula creşterea economică. În plus, competiţia este în creştere pe piaţa bancară din Germania pe măsură ce alte bănci europene vor să facă mai multe afaceri cu firmele mici şi mijlocii care formează coloana vertebrală a economiei germane.
Deşi majoritatea micilor bănci germane au suficiente rezerve pentru a face faţă scăderii dobânzilor, ele trebuie totuşi să reducă costurile şi să crească soliditatea financiară, au declarat luna trecută reprezentanţii Autorităţii de supraveghere bancară din Germania (BaFin) şi ai Băncii centrale a Germaniei (Bundesbank).