Profiturile celor mai mari companii din America. Câte sunt şi la noi

Profiturile celor mai mari 4 companii din SUA însumează 76 de miliarde de dolari pe anul trecut, obţinuţi din afaceri de aproape 1.200 de miliarde de dolari. Trei sunt petroliere. Dintre acestea, coloşii Exxon Mobil şi Chevron sunt şi în România. Din topul celor mai mari 10 companii americane, încă una, Ford, este prezentă la noi şi altfel decât cu produsele sale.
Adrian N. Ionescu - mar, 07 feb. 2012, 08:27

Dimeniunea consumului personal ca factor esenţial al creşterii economice este dată de supremaţia lanţului de hipermarketuri Wal-Mart Stores, care a avut vânzări de aproape 422 de miliarde de dolari, potrivit clasamentului Fortune 500 publicat de CNN Money.

 

Cel mai mare profit de anul trecut, de 30,46 de miliarde de dolari aparţine, însă, celei mai mari companii petroliere a lumii, Exxon Mobile, care va fora în Marea Neagră pentru Petrom. Acest profit a fost obţinut din afaceri de 354, 6 miliarde de dolari.

 

Chevron, al doilea gigant petrolier după cifra de afaceri (196 miliarde de dolari) şi a treia companie din SUA, Chevron, caută gaze de şist şi în România, la Bârlad şi în zona Dobrogea. Și profitul acesteia (19 miliarde de dolari) este al treilea ca mărime, dar după cel al colosului telecomunicațiilor AT & T (19,8 miliarde de dolari.

 

Este interesant cât de ușor obțin profitul companiile de telecomunicații față de cele petroliere. AT&T a făcut un profit mai mare decât Chevron deși cifra de afaceri a acesteia (196 miliarde de dolari) este mai mare cu peste 57% față de cea a colosului din telecomuncații, potrivit datelor clasamentului Fortune 500 publicat de CNN Money.

 

Cu adevărat uimitor este, însă, Microsoft, care este abia pe locul 38 după cifra de afaceri de 62,5 miliarde de dolari, dar este printre primele cinci cu un profit de 18,7 miliarde, adică aproape fiecare al cincilea dolar din vânzări a fost profit.

 

Pe locul 4 se află un alt gigant pertolier, Conoco Phillips (afaceri de 153,8 miliarde de dolari, profit de 11,3 miliarde), dar sectorul energetic este prezent și prin General Electric, care a avut vânzări de sute de milioane de dolari în România numai din centralele eoliene.

 

Între cele două, pe locul 5 se află pe locul 7, se situează celebra companie ipotecară Fanie Mae (153 miliarde afaceri, 14 miliarde peirderi). Aceasta s-a lăsat antrenată în spirala creditelor de case „cu buletinul“, care se află la originea celorlalte crize din ultimii ani, inclusiv a celei a datoriilor guvernamentale europene.

 

Pe locul 7 se situează compania de investiții Berkshire Hathaway (136 miliarde afaceri, 13 miliarde profit) a, probabil, celui mai mare investitor din toate timpurile, Warren Buffett. Acesta și-a putut permite să cumpere 5% din Bank of America Corp. (locul 9), atunci când aceasta avea mare nevoie de bani.

 

În fine, Ford Motor este a 10-a, cu afaceri de 129 de miliarde de dolari și profit de 6,5 miliarde. Hewlett-Packard este a 11-a, Citigroup a 14-a, iar IBM a 18-a, în clasamentul Fortune 500 publicat de CNN Money.

 

Un alt mare grup financiar cu probleme și mai mari la originea crizei, American International Group (AIG) a avut afaceri de peste 104 miliarde de dolari, care l-au plasat pe locul 17, și i-au adus un profit de peste 7,7 miliarde de dolari.

 

Filiala de private equity a AIG este de mult timp în România, a fost printre primii acționari ai companiilor din România care se numesc acum Orange și Vodafone și este acum un acționar vital pentru UTI Group și Digital Cable Systems (DCS). Fosta AIG Life este acum compania de asigurări de viață Alico, potrivit topului companiilor americane Fortune 500.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul Funky Citizens în acest demers
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul ...
TikTok anunță că își reafirmă angajamentul, în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare din România, de a proteja integritatea procesului electoral și de a oferi un spațiu......
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Guvernul de la Berlin a dat vineri de înţeles că Germania nu-l va aresta pe premierul israelian Benjamin Netanyahu dacă ...
Reprezentanții angajaților Volkswagen din Germania au votat în favoare declanșării unei greve luna viitoare, după eșuarea negocierilor cu conducerea companieii
Reprezentanții angajaților Volkswagen din Germania au votat în favoare declanșării unei greve luna viitoare, după eșuarea ...
Reprezentanţii angajaţilor Volkswagen din Germania au votat oficial pentru declanşarea unor greve limitate, de la începutul ...
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria şi-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi ...