România ar putea raporta a doua cea mai mare scădere a randamentului la producţia de grâu de toamnă, după Spania, indică ultima prognoză realizată de Comisia Europeană care estimează pentru ţara noastră un minus de 5,4% faţă de anul trecut, până la 4,5 tone la hectar. Aceasta în contextul în care, majoritatea statelor europene aşteaptă o producţie mult mai bună decât în 2018, media fiind de plus 7,1%, până la 5,8 tone la hectar.
„În ciuda surplusului aproape normal de apă din această iarnă, culturile de iarnă sunt într-o stare proastă din cauza campaniei de semănat. În toamnă, solul uscat a dus la semănări întârziate și la apariția lentă a plantei, ceea ce a dus la culturi subdezvoltate și slabe”, se arată în ultima prognoză realizată de către Comisia Europeană.
O scădere similară cu cea de la grâu este aşteptată şi la orz (mius 5,8%), astfel că fermierii români ar putea obţine în medie 4,8 de tone la hectar. Media în UE este de 6 tone la hetar, cu 9,6% mai mult decât în 2018, dar sunt aşteptate scăderi mari, de minus 16 şi respectiv minus 10% în Spania şi respectiv Polonia.
Cea mai mare scădere s-ar putea raporta însă la triticale, de minus 12% faţă de 2018, până la 3,8 tone la hectar. Comparativ cu celelalte state UE, scăderea este însă a doua, după Spania în cazul căreia se estimează o diminuare a randamentului cu 20%.
Dintre culturile analizate, doar la rapiţă Comisia prognozează un randament superior celui de anul recut. Fermierii ar putea ajunge la producţii de 2,4 tone la hectar, cu 6,9% mai mult decât anul anterior.
Anul trecut, România a produs în jur de 30 de milioane de tone de cereale, faţă de 27 de milioane în 2017.