‘Din analiza datelor privind grosimea stratului de zăpadă, temperatura aerului şi precipitaţiilor putem preciza următoarele: cedarea masivă a apei din stratul de zăpadă se poate produce în condiţiile în care temperatura maximă a aerului înregistrează valori de peste 15 grade Celsius în mai multe zile consecutive, iar minimele nocturne sunt pozitive. Riscul de inundaţii pe râurile mari apare în condiţiile în care, simultan cu valorile termice ridicate, se produc şi precipitaţii lichide însemnate cantitativ (peste 15 l/mp) pe arii extinse’, menţionează Sandu.
Şeful ANM a adăugat că prognoza meteorologică pentru următoarele două săptămâni nu arată întrunirea condiţiilor amintite anterior.
‘Prognoza meteorologică indică, pentru intervalul 25 februarie – 7 martie 2012, temperaturi minime ale aerului în general negative (-9…-1 grade Celsius) la scara întregii ţări, iar maximele între 4…12 grade Celsius. Sub aspect pluviometric se întrevăd precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă, ninsoare), cu caracter temporar. Menţionăm faptul că, în situaţiile în care temperaturile maxime ajung la valori de 10…12 grade Celsius, sunt posibile creşteri ale nivelurilor pe râurile mici şi pârâuri, precum şi băltiri la suprafaţă pe solurile greu permeabile şi cu drenaj defectuos’, a explicat oficialul ANM.