Prognoză pentru 2014: Economia României ar putea înregistra o creştere de 2 – 2,3%

România ar putea să înregistreze, în 2014, o creştere economică cuprinsă între 2 şi 2,3%, sub nivelul din 2013, ca urmare a unei producţii agricole mai slabe, consideră economiştii din domeniul bancar, chestionaţi de AGERPRES.
Economica.net - mar, 31 dec. 2013, 11:55
Prognoză pentru 2014: Economia României ar putea înregistra o creştere de 2 - 2,3%

‘Pentru anul 2014 anticipăm ca economia României să înregistreze o creştere economică în jur de 2%, susţinută în continuare de cererea externă, în special din partea economiei Zonei Euro care se aşteaptă să revină pe creştere după doi ani de scădere. De asemenea, anticipăm şi o revenire treptată a cererii interne, pe de-o parte susţinută de consumul privat şi pe de altă parte de investiţii’, a declarat, Florentina Cozmâncă, senior economist RBS România.

O creştere de 2% a PIB în 2014 este estimată şi de Rozalia Pal, economist-şef al Garanti Bank. Aceasta susţine că în 2014 producţia din agricultură ar putea fi mai scăzută decât în 2013 şi că ne-am putea aştepta şi la o decelerare a creşterii producţiei industriale, în urma temperării exporturilor.

Nici prognozele mai optimiste nu pierd din vedere faptul că în 2013 am avut un an agricol bun.

‘Anticipăm ca economia va încheia anul 2013 cu o creştere de 2,6%, dar aceasta ar putea încetini la 2,1% în 2014 odată cu estomparea efectul anului agricol bun. Exporturile şi industria vor rămâne principalii factori generatori de creştere, fiind ajutate de cererea externă din Germania. Ajustarea costurilor cu forţa de muncă din urma crizei financiare ajută competitivitatea României, însă limitează puterea de cumpărare a populaţiei. De asemenea, consumul populaţiei va fi afectat de accelerarea inflaţiei, temperarea creditării şi accentuarea riscurilor politice’, a declarat Mihai Pătrulescu, senior economist UniCredit Ţiriac Bank.

Analistul – şef al BCR şi vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR), Eugen Sinca, estimează că România va înregistra un avans economic de 2,3% în 2014 şi menţionează că acest nivel este incompatibil cu reducerea decalajelor care despart România de Zona Euro şi de ţări din Asia şi America de Sud aflate în plin avânt economic.

‘Beneficiile unei creşteri economice peste nivelul de 2-3% din prezent sunt multiple. În primul rând are loc o consolidare a clasei de mijloc, principalul consumator de bunuri şi servicii din economie. În al doilea rând se menţine sub control deficitul bugetar şi datoria publică fără măsuri nepopulare de creştere a taxelor sau de scădere a cheltuielilor, deci cu păstrarea păcii sociale. În al treilea rând creşte economisirea internă şi implicit se reduce dependenţa de fluxurile externe de capital, cu întărirea rezistenţei României în faţa şocurilor de pe pieţele externe de capital. Un deficit de cont curent de 1-2% din PIB, un deficit bugetar de 2-3% din PIB şi o rată a inflaţiei în jurul nivelului de 3,5% permit creşterea consumului şi investiţiilor şi în acelaşi timp menţin o imagine de stabilitate a României în faţa investitorilor’, a spus Eugen Sinca.

Florentina Cozmâncă susţine că pe tot parcursul anului 2014 rata anuala a inflaţiei ar putea să se menţină sub limita superioara de 3,5% a intervalului ţintit de BNR de +/- 1 punct procentual în jurul nivelului de 2,5%.

‘Mai mult, ne aşteptăm ca rata inflaţiei să se reducă în primul trimestru, în ciuda creşterii preţurilor produselor accizabile ca urmare a modificării modului de calcul al accizelor (aplicarea cursului de schimb şi indexarea cu rata medie anuală a inflaţiei) sau al creşterii efective a accizelor pentru anumiţi combustibili. Astfel, nu excludem posibilitatea ca rata anuală a inflaţiei să coboare uşor sub pragul de 1,5% în primul trimestru, urmând să crească treptat spre sfârşitul anului, către 3,3-3,4%’, arată economistul RBS România.

De asemenea, Rozalia Pal estimează că inflaţia va rămâne la aproximativ 1% în prima jumătate a anului 2014, un minim istoric, şi va creşte în a doua parte a anului până la 3,5%. Acesta susţine că inflaţia scăzută din prima parte a anului va contribui şi la revigorarea consumului.

Te-ar mai putea interesa și
Qatar spune că a trimis către Israel şi Hamas draftul final al acordului de încetare a focului în Gaza
Qatar spune că a trimis către Israel şi Hamas draftul final al acordului de încetare a focului în Gaza
Statul mediator Qatar a trimis Israelului şi Hamas draftul "final" al acordului de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor menit să pună capăt războiului din Gaza, a declarat luni......
Băncile europene se gândesc la fuziuni şi achiziţii, pe fondul presiunii concurenţei cu giganţii din SUA (Reuters)
Băncile europene se gândesc la fuziuni şi achiziţii, pe fondul presiunii concurenţei cu giganţii din SUA (Reuters)
În ultimii ani, băncile europene au fost din ce în ce mai mult sub presiune pentru a se extinde, în ideea de a concura ...
Trump și Putin  vor discuta telefonic în următoarea perioadă, dar vor rămâne probleme de rezolvat
Trump și Putin vor discuta telefonic în următoarea perioadă, dar vor rămâne probleme de rezolvat
Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin vor avea o discuție telefonică în următoarele zile sau săptămâni, ...
Autoritatea pentru Digitalizarea României a integrat SEAP cu alte baze de date naţionale
Autoritatea pentru Digitalizarea României a integrat SEAP cu alte baze de date naţionale
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a finalizat Jalonul 437 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ...