Fără tensiuni majore, ne așteaptă trei ani de apreciere constantă a leului – prognoză BT
Climatul macro-financiar mondial s-a stabilizat recent, după unda de turbulențe din debutul anului, sub influența politicii monetare pe glob și a consolidării cotațiilor internaționale la țiței și alte materii prime. În SUA consolidarea și inflexiunea indicatorilor macro-financiari, după decelerarea din ultimele luni, au determinat FED să semnaleze continuarea ciclului monetar. De asemenea, indicatorii macroeconomici s-au ameliorat recent și în Zona Euro, intensificarea factorilor de risc fiind anulată de noile măsuri de relaxare monetară implementate de Banca Centrală Europeană la a doua ședință din acest an.
În Romînia climatul macro-financiar se menține pozitiv, deși economia a resimțit recent provocările din piețele financiare internaționale și din economiile emergente, precum și distorsiunile pe plan intern, determinate de proiectul Legii dării în plată.
În sfera economiei financiare, dinamica anuală a preturilor de consum a fost influențată în perioada recentă îndeosebi de evoluția cotațiilor internaționale la țiței. Se notează revenirea în teritoriu negativ a dinamicii anuale a prețurilor de consum în Zona Euro în februarie (-0.2%), luna în care în România s-a înregistrat un ritm record de declin (2.68%). Piețele financiare au consemnat evoluții favorabile în ultimele cinci săptămâni, fiind contrabalansate efectele panicii de la începutul anului.
“Am ajustat scenariul central de previziune pe termen mediu pe România prin încorporarea evoluțiilor macro-financiare recente (globale, europene și interne) (inclusiv a estimărilor provizorii privind dinamica componentelor PIB din 2015)”, spune Andrei Rădulescu, economistul șef al Băncii Transilvania.
Noile prognoze indică premise de continuare a procesului de accelerare în economia României, prin motorul investițiilor productive, evoluție susținută de consolidarea momentului favorabil în sfera consumului privat, dinamica favorabilă din piața creditului în lei și relansarea economică europeană.
“Cu toate acestea, am redus previziunile privind dinamica PIB-ului pe termen mediu (la 5% în 2016, 4.9% în 2017 și 4.5% în 2018), pe fondul ajustării componentei investiționale, în contextul intensificării provocărilor de ordin european (terorismul) și intern (proiectul Legii dării în plata, perspectiva modificării mix-ului de politici economice)”, precihipa de cercetare a Băncii Transilvania. Conform acesteia, valoarea PIB-ului în 2016 se va situa la 167,1 miliarde euro, în timp ce în 2017 va crește la 177,6 miliarde euro și 191,3 miliarde euro în 2018.
În sfera economiei financiare se așteaptă în continuare inflexiunea dinamicii anuale a prețurilor de consum, care, coroborată cu procesul de accelerare a economiei să determine BNR să inițieze un nou ciclu monetar în 2016. Astfel, reluarea ciclului de creștere al dobânzilor ar putea aduce dobânda de referință în 2016 la 2,25% pe an, față de 1,75% în prezent. În 2017, ciclul de creștere ar continua la 3% și apoi la 3,25% în 2018.
Inflația ar rămâne și anul acesta în teritoriu negativ, la -0,9%, urmând ca în 2017 să intre în teritoriu pozitiv cu 0,6% și 1% în 2018. Cursul de schimb se va aprecia constant, dar sustenabil în scenariul Băncii Transilvania, la 4,43 lei pentru un euro în 2016, 4,34 lei în 2017 și 4,31 lei în 2018.
Printre factorii de incertitudine, a căror evoluție ar putea determina abateri de la acest scenariu central al Băncii Transilvania se numără: climatul macro-financiar global/european (inclusiv dinamica percepției de risc pe piețele financiare globale); provocările din Uniunea Europeană (terorism, Brexit, tensiuni geo-politice); configurația politicii economice interne, cu impact în sfera stabilității macroeconomice și financiare.