Program de deconectări de la energia electrică, în Republica Moldova
Planurile de deconectare a energiei electrice nu vor afecta „consumatorii de importanță vitală,” stabiliți prin hotărârea Guvernului. Prin urmare, energia electrică va fi furnizată fără întrerupere întreprinderilor și instituțiilor care oferă servicii sociale esențiale, cum ar fi grădinițele, spitalele, unitățile de învățământ și administrațiile publice, potrivit sursei citate.
Cele două companii îndeamnă consumatorii să optimizeze consumul de energie în intervalele de vârf ale zilei, pentru a preveni supraîncărcarea rețelei și a reduce riscul de deconectări.
„Deconectările vor viza consumatorii casnici într-un mod echitabil, nediscriminatoriu, fără a se afecta activitățile unor consumatori în detrimentul altora. Deconectările nu ar putea avea loc concomitent la toți consumatorii, dar dacă la unii de exemplu s-ar opera într-o zi, atunci în altă zi acești ar putea fi evitați, de exemplu, din graficul de deconectări, bineînțeles dacă sistemul va permite acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Premier Energy, Vasile Gribincea.
„Există un plan gradual de deconectare, în dependență de importanța consumatorilor. Primii sunt în deconectare consumatorii casnici, dar nu vor fi deconectate instituții ca spitalele, instituțiile publice. (….) La momentul actual riscurile sunt minime, sunt doar niște provocări care există în fața sistemului nostru energetic, pe care cred că le vom trece cu brio. Riscul există doar în orele de vârf, când consumul este mare, și dacă sistemul nostru energetic național nu va avea capacitate de a menține tensiunea în rețele în orele de vârf, doar atunci vom recurge la deconectări”, a declarat șeful RED-Nord, Iurie Belșiu, în cadrul emisiunii „Zi de Zi” de la Radio Moldova.
Reprezentanții celor doi furnizori îndeamnă consumatorii să reducă consumul de energie în orele de vârf – dimineața între 06:00 și 10:00 și seara, între 17:00 și 22:00 – pentru a diminua presiunea asupra rețelei și a evita deconectările.
Parlamentul din Republica Moldova a aprobat instituirea stării de urgență pentru 60 de zile în sectorul energetic, începând cu 16 decembrie. Măsura a fost luată la solicitarea guvernului, care a transmis că o posibilă sistare a livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană, furnizate de către Gazprom, ar putea genera o criză umanitară în regiune. Amintim că principala sursă de energie electrică a Republicii Moldova rămâne termocentrala de la Cuciurgani, deținută de grupul rusesc Inter RAO, alimentată cu gaz rusesc. De la 1 ianuarie, expiră tranzitul gazelor rusești prin rețeaua ucraineană