Programul de guvernare PNL: dispar 140 de kilometri de autostradă în construcţie şi lansaţi la licitaţii

Programul de guvernare al PNL omite proiecte pentru construirea a 140 kilometri de autostradă, estimate la 5,57 miliarde de lei, aflate deja în diferite faze de derulare. ECONOMICA.NET a constituit lista kilometrilor de şosea de mare viteză, aflaţi în construcţie şi lansaţi la licitaţii, care nu au fost incluşi în planurile partidului ce vrea să vină la Palatul Victoria.
Anemona Andone - joi, 24 oct. 2019, 18:58
Programul de guvernare PNL: dispar 140 de kilometri de autostradă în construcţie şi lansaţi la licitaţii

Pe partea de infrastructură rutieră, programul de guvernare al PNL include finalizarea următoarelor proiecte aflate în execuţie:

  • Autostrada A1: Lugoj-Deva (Lot 3)
  • Autostrada A3: Borş – Nădăşelu – secțiunile Biharia – Borș și Suplacu de Barcău – Chiribiș, Câmpia Turzii – Târgu Mureş – lot Iernut – Chețani, Râşnov – Cristian
  • A7 : Centura Bacău 
  • A10: Sebeş – Turda – lot 1, de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului
  • Accelerarea implementării proiectului Pod suspendat peste Dunăre la Brăila, proiect aflat în execuție.

De asemenea, ca proiecte noi de investiţii, PNL propune realizarea A1 Sibiu – Piteşti, A8 Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni şi Inel Bucureşti (A0).

Din listele de mai sus lipsesc însă proiecte aflate deja în execuţie, precum lotul 2 din Autostrada Sebeş – Turda (24 km), construit de grecii de la Aktor şi lotul Cheţani – Câmpia Turzii (16 km) făcut de constructorul român Straco.

Coincidenţă sau nu, progresul de pe aceste proiecte a fost criticat adesea de către pasionaţii de infrastructură, care solicită chiar rezilierea contractelor. Nu este clar dacă PNL a omis din greşeală aceste proiecte sau chiar nu are în plan finalizarea lor.

Totodată, din listele cu proiectele propuse de PNL mai lipsesc 55 de kilometri din Autostrada Transilvania, cuprinşi între Nădăşelu şi Suplau de Barcău, care au fost deja lansaţi la licitaţii pentru construcţie. Aceste licitaţii, cu o valoare cumulată estimată la 2,57 miliarde de lei, apar ca fiind suspendate în platforma de achiziţii publice SICAP.

Incert este şi viitorul lotului Chiribiş – Biharia din Autostrada Transilvania. Secţiunea de 28 kilometri a fost lansată la licitaţie, însă aceasta nu a fost încă finalizată din cauza contestaţiilor.

Din planurile PNL lipseşte şi mini-lotul din Autostrada Transilvania, de 4,5 kilometri de lângă aeroport, Târgu Mureş – Ungheni. Acesta a fost relansat la licitaţie în 2016 şi nu a fost atribuit nici până în prezent, din cauza contestaţiilor.

Neclară este şi situaţia lotului cu tunelurile pentru urşi din Autostrada Lugoj – Deva, ultimul care ar trebui construit pentru a avea autostradă neîntreruptă de la Sibiu până la graniţa cu Ungaria. Şi acest lot, de 13 kilometri lungime şi cu o valoare estimată de 1,56 miliarde de lei, a fost lansat la licitaţie, care este în prezent suspendată.

Contactat de către ECONOMICA.NET pentru a desluși misterul evaporării celor 140 de kilometri, ministrul propus al Infrastructurii Lucian Bode nu a răspuns la telefon.

Citeşte şi Programul de guvernare PNL – Care sunt planurile pentru Autostrada de pe Valea Prahovei

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale a fost prelungit până la data de 19 decembrie 2024, dar termenul limită pentru depunerea notificărilor prin care se transmite intenţia de a beneficia......
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Regimul sancțiunilor aplicabile pentru nerespectarea obligațiilor de raportare aferente sistemului RO e-Transport a fost ...
Burduja: Guvernul a adoptat, pentru prima dată în ultimii 17 ani, Strategia Energetică a României
Burduja: Guvernul a adoptat, pentru prima dată în ultimii 17 ani, Strategia Energetică a României
Ministerul Energiei a reuşit să promoveze joi, în Guvern, după aproximativ un an de consultări, de muncă voluntară, ...
Piețele financiare reacționează după ce Robert F. Kennedy a fost numit ministru al sănătății în SUA. Acțiunile Pfizer și Moderna, scăderi imediat după anunț
Piețele financiare reacționează după ce Robert F. Kennedy a fost numit ministru al sănătății în SUA. Acțiunile ...
Recenta numire a lui Robert F. Kennedy Jr. în funcția de secretar al Sănătății și Serviciilor Umane de către președintele ...