Program guvernare: AFM va fi reorganizat. Fondul pentru Mediu se va transforma în Fondul pentru Mediu şi Climă

24 11. 2021
solar_photovoltaic_90293500

Potrivit sursei citate, se va trece la reorganizarea Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) „în vederea asigurării unei capacităţi administrative adecvate” şi, totodată, vor fi implementate sisteme informatice integrate performante pentru o gestionare eficientă a proceselor de depunere/evaluare/management a proiectelor.

În ceea ce priveşte programele guvernamentale de mediu, Ministerul Mediului punctează continuarea „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”, precum şi crearea unei noi variante a „Rabla Plus”, dedicată Unităţilor Administrativ – Teritoriale (UAT). În acest context, va exista o suplimentare continuă a bugetelor în funcţie de solicitările beneficiarilor, respectiv asigurarea unei predictibilităţi multianuale.

De asemenea, Programul „Casa Eficientă Energetic”, care se adresează eficientizării energetice a locuinţelor individuale, va continua şi va fi îmbunătăţit cu noi tipuri de echipamente eligibile pentru finanţare, în timp ce „Rabla pentru Electrocasnice” va fi extins cu noi categorii de produse.

Programul de guvernare prevede la capitolul Mediu acordarea de granturi de până la 90% (inclusiv din Fonduri Europene şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă) pentru construcţia de parcuri fotovoltaice, care să asigure consumul propriu de electricitate, primăriilor şi Consiliilor judeţene, consumul din şcoli, spitale, staţii de tratare şi epurare a apei, iluminat public. „În cazul în care există limitări din partea UE privind procentul de 90%, atunci pentru diferenţa dintre 90% şi limitarea impusă de UE se acordă credite din Trezorerie pe 100 de ani cu dobânda maximă de 1,5%”, se precizează în document.

Totodată, programul destinat administraţiilor locale „Iluminat Public Ecologic” va fi extins în următorii trei ani, astfel încât să poată fi accesat de cât mai multe primării. Pentru acest program va fi introdus un sistem informatic pentru depunerea dosarelor.

Un alt program care va fi continuat şi extins este cel care vizează crearea reţelei naţionale de staţii de încărcare pentru vehicule electrice.

Cât priveşte mobilitatea ecologică, în acest an va fi lansat primul apel de proiecte din programul de dezvoltare a infrastructurii velo, pentru pistele de biciclete, al cărui buget va fi de cel puţin 500 de milioane de lei, în perioada 2022 – 2024.

Nu în ultimul rând, ministerul de resort ar urma să demareze un program prin care vor fi construite garduri (inclusiv electrice) pentru apărarea culturilor agricole şi comunităţilor de atacurile animalelor sălbatice, respectiv pentru protejarea speciilor de faună sălbatică.