Program pilot: Elevii şi preşcolarii din 50 de şcoli de stat vor primi o masă caldă

Economica.net
11 04. 2017
1_blonda_din_politica_cu_radacini_botosanene_promite_masa_calda_in_scoli_33977100

Potrivit prevederilor adoptate, pentru anul şcolar 2016 – 2017 copiii din cele 50 de grădiniţe şi şcoli prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă vor beneficia, în mod gratuit, pe perioada anului şcolar în curs, de un pachet alimentar sau o masă caldă, zilnic, în valoare de 7 lei.

Pentru derularea programului, unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin şcolile şi grădiniţele incluse în proiect le vor fi acordate sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru bugetele locale. Sumele pot fi suplimentate din veniturile proprii ale bugetelor locale ale comunelor şi municipiilor, dacă se stabileşte prin hotărâre de consiliu local creşterea valorii mesei zilnice sau dacă numărul de elevi sau copii creşte într-una din şcoli sau grădiniţe în cursul anului şcolar. Procedura de atribuire a contractelor pentru furnizarea alimentelor se organizează la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, mai prevede Ordonanţa.

‘PNL consideră că în acest domeniu trebuie să renunţăm la declaraţiile politice şi să facem în aşa fel încât Programul ‘Masă la Şcoală’ să poată fi generalizat şi să fie funcţional în toate şcolile din ţară în cel mai scurt timp cu putinţă. Alimentaţia sănătoasă în şcoală este un instrument eficient de combatere a abandonului şcolar şi de incluziune socială’, declară preşedintele PNL Raluca Turcan, într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

Raluca Turcan precizează că acest act normativ propune testarea programului PNL ‘Masă la Şcoală’ în 50 de unităţi de învăţământ’.

‘Acesta va înlocui vechiul program, ‘Cornul şi Laptele’, pentru a limita risipa, a încuraja alimentaţia sănătoasă în şcoli şi prezenţa elevilor la cursuri’, menţionează sursa citată.

Preşedintele PNL arată că, prin acest program, elevii din 50 de şcoli trebuie să beneficieze de o masă caldă sau de un pachet alimentar la şcoală. Acest proiect trebuia să debuteze de la 1 septembrie 2016, dar a fost amânat şi blocat, analizat şi dezbătut, iar astăzi a devenit realitate’, a susţinut Turcan.

Educaţia trebuie să fie prioritatea zero pentru România, indiferent de partidul care se află la putere, a mai spus Turcan, menţionând că acest proiect este aşteptat de toate şcolile din România, iar PNL va milita pentru generalizarea acestuia la nivel naţional.

‘Adoptarea acestei legi a fost o prioritate pentru social-democraţi, având în vedere creşterea alarmantă a procentului de copii şi tineri care abandonează şcoala în România, procentul fiind de 19,1% conform comunicărilor Eurostat’, afirmă liderul grupului parlamentar al PSD Marcel Ciolacu, citat într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, principalele motive ale eşecului şcolar şi ale abandonului şcolar sunt condiţiile climaterice şi de mediu defavorabil, dat fiind numărul mare de preşcolari şi elevi care au de străbătut de la domiciliu până la unităţile de învăţământ distanţe foarte mari.

‘Aceşti copii nu pot participa la activităţile şcolare întrucât nu au asigurată masa de prânz. Altă cauză directă a abandonului şcolar este mediul social defavorizat: populaţie romă, copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, copii supuşi unor forme de abuz parental prin muncă, cutume şi mentalităţi cultural restrictive, în defavoarea minorului’, arată Ciolacu, potrivit sursei citate.

Grupul parlamentar al PSD consideră că este datoria statului român să ofere fiecărui copil din această ţară posibilitatea de a primi educaţie în mod egal şi nediscriminatoriu, indiferent de mediul din care provine sau de condiţiile economice în care s-a născut, mai arată comunicatul.