Programul-cadru de emisiuni de titluri de stat MTN, extins de Guvern cu două miliarde de euro
Modificarea programului-cadru de emisiuni titluri de stat ‘Medium Term Notes’ a fost stabilită printr-o hotărâre adoptată miercuri de Guvern.
Potrivit comunicatului, programul-cadru de emisiuni de titluri de stat ‘Medium Term Notes’ (Programul MTN) este o facilitate neangajantă încheiată între Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de emitent, şi un grup de instituţii financiare selectate.
În cadrul Programului MTN pot fi lansate periodic emisiuni de titluri de stat pe pieţele externe, în baza unei documentaţii contractuale standard, oferind emitentului avantajul accesării pieţelor de capital într-un timp mai scurt decât cel necesar parcurgerii etapelor pentru efectuarea fiecărei tranzacţii individuale. Totodată, se asigură flexibilitate în structurarea parametrilor emisiunilor, în funcţie de strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale, se arată în comunicat.
În contextul implementării planului anual de finanţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice, pentru 2016 Ministerul Finanţelor Publice are în vedere emiterea de euroobligaţiuni în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro (echivalent), precizează sursa citată.
Conform comunicatului, până în prezent, au fost emise pe pieţele externe euroobligaţiuni de 1,25 miliarde de euro, urmând ca suma de 1,75 – 2 miliarde de euro să fie atrasă de pe pieţele externe până la finalul acestui an. Pentru 2017 se estimează un necesar de finanţare de pe pieţele externe între 2,7 miliarde de euro şi 3 miliarde de euro, se mai arată în comunicatul citat.
Astfel, finanţarea din surse externe se va realiza prin programul MTN prin emiterea de euroobligaţiuni în valoare de circa 3 miliarde euro şi prin trageri din împrumuturi contractate de la instituţiile financiare internaţionale, în valoare de circa 1,5 miliarde euro.
MFP mai are în vedere emiterea unui volum de titluri de stat pe piaţa internă în valoare de 48-50 miliarde lei, din care 14-15 miliarde lei certificate de trezorerie şi 34-35 miliarde lei obligaţiuni benchmark.