Programul Casa Verde este subfinanţat. Lista materialelor propuse creează un deficit de imagine – ROMEPS

Programul 'Casa Verde' este unul sub-finanţat, iar criteriile privind eficienţa energetică a locuinţelor pentru care se aplică un proiect trebuie foarte clar stabilite în Ghidul de finanţare, a declarat, marţi, Dan Anghel, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS), în cadrul unei dezbateri pe tema programelor 'Casa Verde' şi 'Casa Verde Plus'.
Economica.net - mar, 09 aug. 2016, 08:04
Programul Casa Verde este subfinanţat. Lista materialelor propuse creează un deficit de imagine - ROMEPS

‘Lista materialelor propuse pentru programele ‘Casa Verde’ creează un deficit de imagine pentru o industrie care asigură materia primă pentru termoizolaţie, creează locuri de muncă şi ajută la realizarea de economii la factura de încălzire. Dacă se doreşte continuarea acestui program, care după părerea noastră este subfinanţat, cred că până la urmă obiectul final ar trebui să fie economia de energie, atunci când vorbim despre încălzirea locuinţelor’, a spus Anghel.

Reprezentantul ROMEPS a precizat că aprobarea unui proiect trebuie să se facă pe baza unor criterii clare de eficienţă energetică.

‘Paradoxal, cheltuim mai mulţi bani şi resurse pe timpul verii pentru a avea răcoare în case, decât iarna pentru a avea căldură. Propunerea noastră este de a indica nişte criterii foarte clare de eficienţă energetică a locuinţelor care aplică şi sunt acceptate în acest program’, a subliniat Dan Anghel.

Specialişti din domeniul protecţiei mediului, precum şi reprezentanţi ai patronatelor şi asociaţiilor din construcţii participă, marţi, la o masă rotundă cu tema ‘Cât de ECO sunt Programele Casa Verde şi Casa Verde Plus’.

La începutul lunii august, reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) atenţionau că lista materialelor ecologice aferentă programului ‘Casa Verde’, lansat recent în dezbatere publică de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), cuprinde produse de izolaţie care pot afecta sănătatea. Produsele reclamate sunt vata minerală bazaltică şi lâna.

În acest context, producătorii de polistiren expandat din România au transmis oficialităţilor o adresă prin care au solicitat ‘revizuirea urgentă a programului şi promovarea de soluţii cu adevărat ecologice în programul privind efectuarea de lucrări destinate eficienţei energetice’.

Ulterior, ROMEPS a anunţat că respectiva solicitare a fost aprobată de către reprezentanţii ministerului de resort şi ai AFM.

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică, în data de 26 iulie, programele ‘Casa Verde’ şi ‘Casa Verde Plus’, dedicate celor care doresc finanţare pentru dotarea caselor cu sisteme de producere a energiei nepoluante şi izolarea lor cu materiale ecologice.

Programele se vor afla în dezbatere publică timp de 10 zile, urmând să fie lansate oficial în luna august. Astfel, pentru acest an, bugetul programului ‘Casa Verde” ajunge la 138 de milioane de lei, din care 60 de milioane de lei pentru populaţie.

Conform ministrului Mediului, Cristiana Paşca Palmer, ‘o persoană fizică poate primi o finanţare de 6.000 de lei pentru achiziţia unor panouri solare care să asigure apa caldă menajeră, adică 100% din costuri’.

‘În cazul achiziţiei unei pompe de căldură, finanţarea ajunge la 8.000 de lei, adică 70%-80% din costurile totale’, a afirmat Paşca-Palmer, la conferinţa de lansare a proiectului, eveniment organizat într-o casă eficientă energetic, respectiv casa Solaris din localitatea Voluntari.

Pentru clădirile publice se pot obţine finanţări de până la 90% din proiect, dar nu mai mult de 500.000 de lei pentru unităţile de cult şi două milioane de lei pentru instituţiile publice. Pentru primării, subvenţia este de maximum patru milioane de lei pentru oraşele cu peste 100.000 de locuitori şi scade gradual până la 500.000 de lei pentru localităţile cu mai puţin de 3.000 de locuitori.

Te-ar mai putea interesa și
Romsilva a atras 180 de miliarde de lei din PNRR pentru investiții
Romsilva a atras 180 de miliarde de lei din PNRR pentru investiții
Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în 2024 peste 180 de milioane de lei din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru investiţii în lucrări de corectare a......
Autostrada Unirii A8: Cinci oferte au fost depuse pentru construcția celui de-al doilea lot licitat de CNIR
Autostrada Unirii A8: Cinci oferte au fost depuse pentru construcția celui de-al doilea lot licitat de CNIR
Cinci oferte de la constructori din România, Turcia şi Ucraina au fost depuse, astăzi, pentru construirea lotului 1 D ...
Ciucu: Acest guvern, dar şi viitorul executiv, trebuie să oprească indexarea salariilor şi a pensiilor şi să taie din alte cheltuieli ale statului
Ciucu: Acest guvern, dar şi viitorul executiv, trebuie să oprească indexarea salariilor şi a pensiilor şi să taie din ...
Prim-vicepreşedintele interimar al PNL Ciprian Ciucu afirmă că Guvernul trebuie să oprească indexarea salariilor şi ...
Un nou record pentru cacao. Cel mai mare preţ din istorie: 12.163 de dolari pe tonă
Un nou record pentru cacao. Cel mai mare preţ din istorie: 12.163 de dolari pe tonă
Cotaţiile futures la cacao au atins miercuri un nou maxim istoric, de peste 12.000 de dolari pe tonă, la bursa de la New ...