Programul Casa Verde Fotovoltaice se va debloca marţi la ora 10.00

22 01. 2024
panouri fotovoltaice
Sursa: Unsplash

Astfel, începând de marţi, ora 10.00, solicitanții care nu au selectat un instalator până la data suspendării Programului, au la dispoziție un termen de maximum 90 zile pentru selectarea unui instalator validat, prin intermediul aplicaţiei puse la dispoziție de AFM la adresa www.afm.ro.

În cadrul aplicației va fi disponibilă lista completă a instalatorilor validați de către Administrația Fondului pentru Mediu.

În acest termen, instalatorii selectați au obligația efectuării analizei documentelor încărcate de solicitant precum și aprobarea solicitanţilor eligibili, în condițiile și termenele stabilite prin Ghidul de finanțare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 1063/2023.

În cazul solicitărilor de revenire în statusul ”în verificare conformitate și eligibilitate”, determinate de rezoluția eronată aplicată de instalatori în aplicație, în urma analizei documentelor încărcate de solicitant, se stabilește un termen de maximum 5 zile calculate de la data de 23.01.2024, în cadrul căruia instalatorii sunt obligați să remedieze aceste situații.

Programul a fost suspendat în septembrie 2023, Curtea de Apel Oradea  dând câștig de cauză solicitării îunei firme de instalatori care a reclamat că instituția nu a respectat prevederile Ghidului de finanțare a Programului. După mai multe luni, forma și-a retras cererea, pentru că s-a organizat o nouă sesiune de înscriere pentru instalatori.

La momentul când s-a dat hotărârea de suspendare, din cei 87.500 de participanți aveam aproape 63.800 care deja și-au ales un instalator. Mai mult, dintre cei 63.800 peste 29.000 fuseseră deja validați de instalatori, adică au fost evaluați, aprobați și considerați eligibili pentru semnarea contractelor și a primi finanțarea din partea AFM. Adică, în momentul de față ar fi fost deja 30.000 de familii care, probabil, aveau sistemele pe casă și documentațiile depuse la distribuitorul de energie pentru a deveni prosumatori și a trece la independența energetică.’