RATB primeşte 5 tramvaie noi în acest an. FOTO

Economica.net
30 04. 2015
bucur_lf_1_13674800

Programul de achiziţii de mijloace de transport în comun al Regiei Autonome de Transport Bucureşti prevede achiziţia a doar 5 tramvaie, şi acelea produse de fabrica Regiei, URAC RATB. Niciun autobuz, niciun troleu nu se regăsesc pe lista de achiziţii aprobată de Consiliul de Administraţie al RATB, precizează Ion Dedu, director Transport şi Infrastructură din Primăria Bucureştiului, în subordinea căruia se află Regia.

În plus faţă de achiziţia a trei Bucur, în buget s-au mai prevăzut bani pentru reparaţia a trei tramvaie.

„Anul acesta scoatem de la Atelierele Centrale(URAC – n.r.) cinci tramvaie Bucur LF, care vor intra în circulaţie pe Linia tramvaiului 1(Şura Mare – Mihai Bravu – n.r.), care a devenit din ce în ce mai importantă , în ultimul timp. Nu sunt bani pentru alte achiziţii. De anul viitor, începem să livrăm tramvaie Bucur şi pe linia de metrou uşor 41(Bulevardul Ghencea – Casa Presei – n.r.)”, explică Dedu.

Un tramvai Bucur cu podea 75% coborâtă costă 900.000 de euro. Acest preţ reprezintă contravaloarea materialelor ce-l compun, forţa de muncă şi utilităţile, pentru că Bucur nu este cumpărat, URAC fiind parte a RATB.

Tramvaiul Bucur LF are o lungime de 25 de metri, o înălţime de 3,7 metri şi o lăţime de 2,45 metri. Vechiculul gol are o masă de 34 de tone, iar complet încărcat cu pasageri are 50,5 tone.
Este dotat cu instalaţie de aer condiţionat, sistem automat de comutare a macazului, sistem de taxare automată şi de numărare a pasagerilor, la cerere cu sistem de informare călători, audio şi video.

Bucur este un concept local. Un tramvai modern, produs în fabricile din Vest, cu podea 100% coborâtă, porneşte de la 1,4 milioane de euro.

Parcul circulant al RATB este format în prezent din 287 de tramvaie, 767 de autobuze și 186 de troleibuze. Toate acestea deservesc un număr de 146 de linii, respectiv 23 de linii de tramvai, 17 de troleibuz și 116 de autobuz.

RATB are, pentru anul în curs, un buget de circa 700 de milioane de lei, din care subvenţia de la Primărie este de 545 de milioane de lei. Bugetul de achiziţii şi reparaţii este de 34 de milioane de lei, circa 8 milioane de euro.