„În această săptămână avem tot, cred, şi pentru rata la bancă, şi pentru IMM-uri, funcţional. Şi pentru companiile mari tot în această săptămână. Şomajul tehnic, acolo deja a trecut ordonanţa şi Ministerul Muncii trebuie să o implementeze”, a declarat, luni seara, la B1TV, Florin Cîţu.
El a precizat că procedura privind creditele pentru IMM-uri va fi gata în două-trei zile, deoarece este o procedură nouă şi a trebuit făcut totul de la capăt.
„Va fi un domeniu, un site unde se vor duce, vor completa un singur formular. Acest formular se va duce către bănci şi nu mai trebuie să meargă la fiecare bancă în parte antreprenorul, ca până acum. Noi vom notifica imediat la care bancă să se ducă. Noi vom lua relaţia cu banca direct şi nu va fi antreprenorul. Prin Fondul National de Garantare se va face totul, dar va fi un site, un singur site. Lucrăm acum şi la o aplicaţie pe care să o facem pe mobil”, a explicat Cîţu.
Acesta a adăugat că luni seara a văzut formularul demo, „l-am aprobat, domeniul luat, normele le-am aprobat”. Băncile deja au aderat la program, sunt aceleaşi bănci de la programul „Prima Casă”.
„Pentru IMM-uri va fi operaţional în această săptămână. Problema va fi pentru companiile mari. Mâine vom avea soluţii şi pentru companiile mari şi acolo vom demara un program amplu de susţinere. Avem nevoie de toate companiile şi companiile mari care investesc au nevoie şi ele de susţinere (…). Deci, mergem pe ambele părţi, pe de o parte susţinem capacitatea de producţie în România şi, pe de altă parte, susţinem angajaţii prin şomajul tehnic”, a precizat Florin Cîţu.
Ministrul Finanţelor a mai afirmat că, în ceea ce priveşte ratele la bănci, discuţiile vor continua şi marţi cu sistemul bancar şi BNR pentru a veni cu soluţii, care vor implica şi Guvernul.
„Soluţiile vor fi în această direcţie, de a susţine ratele pentru o perioadă de timp. Vom vedea cum. Şi statul va fi implicat în această soluţie tripartită, cu sistemul bancar şi Banca Naţională”, a punctat şeful de la Finanţe.
El a menţionat că autorităţile au urmărit să fie cât mai permisive şi, deşi nu avem resursele din Germania sau Franţa, accesul în România la aceste resurse este extins, nu există limitări.