Un exemplu în acest sens este construcția de locuințe. Noul program de guvernare vizează reorganizarea Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL), iar programele de construcție de apartamente pentru medici și profesori se vor numi Casa Medicului și Casa Dascălului.
Ministerul Dezvoltării derulează prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) un program care vizează construirea de locuințe cu chirie, destinate tinerilor cărora sursele de venit nu le permit achiziționarea unei locuințe și asigurarea stabilității tinerilor specialiști, prin crearea unor condiții de locuit convenabile. Programul de guvernare are în vedere reorganizarea structurii ANL și “consideră oportună creșterea numărului unor astfel de locuințe, prin construcția atât a unor noi spații pentru specialiști și tineri, cât și a unor locuințe de necesitate. În vederea reconsiderării și realizării infrastructurii intelectuale în mediul rural, vor fi avute în vedere promovarea unor noi concepte de infrastructură, cum ar fi: Casa Dascălului, Casa Medicului” se arată în programul de guvernare a coaliție formată din PNL, PSD , UDMR și minorități.
O noutate a acestui program față de cel din decembrie, realizat cu USR-PLUS, o constituie modificarea legislației privind restituirea proprietăților, cu instituirea unui termen de finalizare. Astfel, coaliția vrea corelarea acestei legislații cu cea din domeniul cadastrului și a publicității imobiliare.
“Propunerea legislativă, ce urmează a fi formulată, vizează măsurile prin care comisiile locale și județene de fond funciar vor accelera și finaliza procesul de retrocedare a proprietăților din România. Finalizarea acestui proces este strâns legată de înregistrarea tuturor imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, prin lucrări de înregistrare sistematică. De asemenea, propunem ca domeniul public și privat al statului și al unităților administrativ teritoriale să fie înregistrat cu celeritate, finanțarea acestor lucrări fiind posibilă din bugetul propriu al Agenției Naționale de Cadastru și de Publicitate Imobiliară. Considerăm că este la fel de importantă și o reformă privind evaluarea de către stat a terenurilor, ca punct minimal de plecare în stabilirea cuantumului despăgubirilor acordate de către stat, în cadrul procedurilor de expropriere pentru cauză de utilitate publică. Legislația va avea un capitol special pentru procedurile de comasare și/sau reajustare ale terenurilor, având drept scop constituirea unor noi intravilane sau extinderea celor vechi, astfel încât localitățile să poată beneficia de o proiectare urbanistică și arhitecturală modernă, după standarde de nivel european, care să permită realizarea de rețele edilitare și de transport local de tip smart city sau smart village”, se mai arată în document.
O comparație a acestui program de guvernare cu cel al PNL-USR din 23 decembrie 2020, arată că, în decurs de un an au fost finalizate 424 de obiective finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).