Într-o hotărâre preliminară extrem de dură, consultată de AFP, judecătorul Richard Leon cataloghează colectarea globală a metadatelor telefonice (numerele de telefon care participă la conversaţie, durata apelurilor, între altele) fără o autorizare prealabilă din partea justiţiei drept o „atingere adusă vieţii private”.
„Este evident că un asemenea program afectează” valorile apărate de al Patrulea Amendament al Constituţiei Statelor Unite privind protecţia vieţii private, scrie judecătorul Leon.
El interzice „Guvernului să colecteze metadate telefonice de la (compania) Verizon ale lui Larry Klayman şi Charles Strange”, reclamanţii, în cadrul programului NSA.
Guvernul este obligat totodată să distrugă toate metadatele lui Klayman şi ale lui Strange care au fost deja colectate.
Hotărârea este remarcabilă prin natura ei, însă judecătorul a decis să trimită dosarul către o Curte de Apel, care urmează să se pronunţe pe fond.
Judecătorul, care îşi motivează decizia invocând un amendament al Constituţiei şi Părinţilor Fondatori, apreciază că în „lunile următoare” alte jurisdicţii „vor avea de dezbătut cu scopul de a găsi un echilibru care să respecte sistemul (american) constituţional”.
Dezvăluirea de către fostul consultant Edward Snowden a programului de colectare la scară largă a metadatelor telefonice, inclusiv ale americanilor, de către NSA a provocat o emoţie puternică în rândul unei părţi a populaţiei americane.
Un grup de lucru a remis vineri preşedintelui Barack Obama un raport în care sunt prezentate detaliat peste 40 de recomandări în vederea unei „mai bune” respectări a vieţii private, păstrând totodată aceste programe de supraveghere care fac parte din lupta împotriva terorismului.