PROGRAMUL SOCIAL al guvernării USL: cresc pensiile, SMURD naţional

Economica.net
08 11. 2012
elicopter_smurd_03232900

Citiţi în ECONOMICA.NET marile promisiuni USL în sănătate, educaţie, muncă, pensii, aşa cum sunt formulate chiar de oficialii USL în Programul de guvernare pentru perioada 2012-2016.

Sănătate

COMPENSĂM MEDICAMENTELE în mod real cu 90% pentru pensionarii cu pensii sub 1000 de RON.

Asigurăm RECONDIȚIONAREA ȘI DOTAREA PÂNĂ ÎN ANUL 2016 A AMBULATORIILOR DE SPECIALITATE din spitale prin programul POR, prin alte programe comunitare, prin programul cu Banca Mondială sau prin finanțare de la Ministerul Sănătății.

Sprijinim investițiile private în CONSTRUCȚIA ȘI DOTAREA DE SPITALE NOI, prin garantarea creditelor de către statul român și subvenționarea parțială a dobânzilor.

EXTINDEM SISTEMUL SMURD LA NIVEL NAȚIONAL, cu contribuția autorităților locale. Extindem echipajele SMURD la nivel rural în colaborare cu autoritățile locale și continuăm programele multianuale de dotare ale serviciilor de ambulanță și SMURD.

ÎNFIINȚĂM COMPANIA FARMACEUTICĂ NAȚIONALĂ, care se va construi pe nucleul Fabricii Antibiotice Iași și va integra Unifarm, Oficiul Central de Stocare pentru Situații Speciale, Sanevit Arad și Departamentul de Vaccinuri de la
Institutul Cantacuzino.

Muncă

Creştem baza de impozitare şi creăm locuri de muncă prin programul TRADECO (tradițional și ecologic).
Programul TRADECO se face prin colaborare între autorități locale, ministerul Agriculturii și ministerul Finanțelor, prin includerea într-o activitate sistematică a categoriei „lucrători familiali nesalarizați” (circa 1,4 milioane persoane,  în special din rural).

Educaţie

SUBVENȚIONĂM ACCESUL LA INTERNET pentru unitățile de învățământ din zonele rurale.

Realizăm puncte de INTERNET WIRELESS GRATUIT în jurul instituțiilor publice.

SUBVENȚIONĂM 10-15% LA ACHIZIȚIONAREA DE MANUALE de către studenți și elevi (pe baza carnetului de studiu). Subvenția va fi susținută din Fondul Social European (FSE) și/sau de la bugetul de stat.

Dorim introducerea PROGRAMULUI „MASĂ CALDĂ” pentru elevii din ciclul primar.

Elaborăm o listă cu 50 de PROIECTE DE CERCETARE care să fie dezvoltate în sistem de parteneriat public-privat, în domeniile strategice de dezvoltare.

Demarăm PROIECTUL CAMPUSURI ȘCOLARE ȘI LICEE ÎN MEDIUL RURAL, care să asigure copiilor de pe o rază de până la 15 Km servicii de educație până la nivel liceal, burse, cămin, cantină și/sau transport zilnic (reluarea proiectului microbuzelor școlare), după caz, bază sportivă și locuințe pentru cadrele didactice.

SUSȚINEM COSTUL LISTĂRII PE BURSA DE VALORI BUCUREȘTI A START-UP-urilor ROMÂNEȘTI DIN DOMENIUL CERCETĂRII și TEHNOLOGIEI INFORMAȚIEI, care ar urma să beneficieze și de un aport de 10% al statului la capital, urmând ca restul de 90% să fie atras prin bursă.

Elaborăm și implementăm un PROGRAM ÎN VEDEREA ELIMINĂRII ANALFABETISMULUI.

Susținem FORMAREA ȘI DEZVOLTAREA UNEI REȚELE NAȚIONALE DE PRACTICANȚI AI SPORTULUI prin înființarea de secții sportive la nivelul fiecărei unități școlare.

Susținem O ȘCOALĂ LA STANDARDE EUROPENE, dotată cu mijloace didactice moderne și microbuze școlare în fiecare comună.

Realizăm 50.000 DE NOI LOCURI ÎN GRĂDINIȚE ȘI CREȘE până în anul 2016.

Propunem și implementăm un SISTEM DE DEDUCERI FISCALE PENTRU MEDICI ȘI/SAU CADRE DIDACTICE, în vederea stimulării rămânerii în sistem a resursei umane de calitate.

Asigurăm FINANŢAREA MULTIANUALĂ pe proiecte PENTRU INSTITUŢIILE DE ÎNVĂŢĂMÂNT SUPERIOR. Introducem măsuri de stabilizare a cadrelor didactice tinere în universităţi.

GENERALIZĂM PROGRAMUL „ȘCOALA DUPĂ ȘCOALĂ” în parteneriat cu autoritățile locale, părinți, agenți economici.

Asigurăm TRIPLAREA INVESTIȚIILOR ÎN CERCETARE-DEZVOLTARE și acordăm facilități investițiilor private în domeniu.

Susținem EXTINDEREA INFRASTRUCTURII DIN JURUL PROIECTULUI ELI și demararea de noi proiecte în jurul ELI.

Pensii

INDEXĂM PENSILE CU RATA INFLAȚIEI, conform prevederilor legii și în limitele bugetului.

CREȘTEM RESPONSABILITATEA INDIVIDUALĂ PRIVIND PENSIILE: introducem sistemul conturilor individuale de economisire pentru pensia publică (Pilon I).

MULTIPLICĂM RESURSELE DE VENIT PENTRU BĂTRÂNEȚE prin introducerea sistemului facultativ de pensii ocupaționale. Susținem veniturile pentru stimularea pe termen lung a profesiilor cu grad mai mare de uzură.

MODERNIZĂM SISTEMUL ASISTENȚEI SOCIALE prin transformarea acestuia dintr-un sistem pasiv în unul proactiv de susținere a familiei prin schimbarea accentului de pe asistența acordată individului pe construirea măsurilor de protecție socială în jurul protecției familiei.

ÎNTĂRIM COEZIUNEA ȘI INCLUZIUNEA SOCIALĂ prin politici de reducere a sărăciei, pentru 580.000 persoane, până în anul 2020.

APLICĂM CONCEPTUL EUROPEAN DE “ECONOMIE SOCIALĂ” pentru creșterea ratei de ocupare a persoanelor provenind din grupurile defavorizate, inclusiv a minorității rome.

REFORMĂM SISTEMUL DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ în baza a două principii: proximitatea (sprijinul merge cât mai aproape de beneficiar) și reciprocitatea (ajutorul social este condiționat de participarea la anumite activități ale comunității).

DEZVOLTĂM SERVICII SOCIALE pentru îngrijirea copiilor și a persoanelor dependente de familie și sprijinim recunoașterea muncii la domiciliu.

Familia

Introducem DEDUCERI FISCALE PENTRU PLATA ÎNGRIJITORILOR MATERNALI.
Înființăm un SISTEM INTEGRAT DE INGRIJIRE ȘI EDUCARE A COPIILOR, axat pe construirea masivă de creșe și grădinițe, centre de zi.