Programul Local Enterprise Facility, implementat de BERD în România
‘Un program important adus recent în România de BERD este Local Enterprise Facility, o facilitate de finanţare pentru IMM-uri în care se oferă fonduri direct mai degrabă către companii mijlocii, decât mici. De aceea suntem dispuşi să investim 3-4 milioane de euro ca şi capital în IMM-uri sau să oferim împrumuturi în valoare de 5-6 milioane de euro’, a afirmat Hyslop.
Acesta a arătat că BERD lucrează şi cu fondurile de investiţii, fiind dispusă să investească până la zece milioane de euro într-un fond de investiţii dedicat sectorului pentru IMM-uri din România.
Potrivit sursei citate, BERD consideră că IMM-urile rămân ‘punctul central’ al economiei româneşti, însă accesul acestora la finanţare a fost restricţionat după criza economică.
‘Noi considerăm că IMM-urile rămân punctul central al economiei româneşti. 90% din companiile active din România sunt IMM-uri, generează 70% din PIB-ul României şi angajează aproximativ 60% din forţa de muncă din România. Deci, dintotdeauna, una dintre priorităţile BERD a fost să se asigure că acest segment important al economiei româneşti are acces la finanţare. BERD are un program foarte important pentru a asigura accesul IMM-urilor la finanţare şi evident după criza economică acest acces s-a restricţionat semnificativ. Drept urmare, în continuare, în cadrul politicilor BERD, o parte importantă este asigurarea finanţării direct sau indirect, prin băncile comerciale partenere, pentru IMM-uri’, a evidenţiat directorul pentru România al BERD.
El a afirmat totodată, că IMM-urile au nevoie de mai mult decât finanţare, respectiv de ‘expertiză’ pentru a-şi îmbunătăţi performanţele.
Oficialul BERD a participat, la Ploieşti, la seminarul ‘Expertiza pentru afacerile mici din România. BERD ajută IMM-urile să crească’ desfăşurat la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova.